Prezidentští kandidáti a jejich auta. U některých adeptů na Hrad překvapí, čím jezdí

Jan Matoušek Jan Matoušek
Aktualizováno 13. 1. 2023 15:18
V pátek 13. ledna se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti, kde bude Česko volit nového prezidenta či prezidentku. Kandidátů a kandidátek je celkem osm. Všech jsme se zeptali, jakým automobilem jezdí a jaký mají k autům či motocyklům vztah. Na odpovědi se podívejte do galerie.

Pavel Fischer

Protože jsou všichni kandidáti seřazení podle vylosovaného čísla, začíná galerie senátorem a bývalým velvyslancem ve Francii Pavlem Fischerem. Ten jezdí, i v kontextu dalších kandidátů, hodně zajímavým autem. Jako rodinný vůz totiž využívá asi 23 let staré MPV Toyota Previa s 2,4litrovým benzinovým motorem a automatickou převodovkou. "Je to mimořádné auto a bude se nám s ním těžko loučit, protože jsme s ním najezdili stovky tisíc kilometrů a má přitom například stále původní výfuk," připomíná kandidát na prezidenta pověstnou spolehlivost japonských aut.

Fischer rovněž prozradil, že v minulosti jezdil třeba Volvem V40, Mitsubishi Lancer, VW Passat Variant nebo Škodou 125 L. "Pokaždé to byla auta z bazaru," říká. Kromě soukromých aut ale Pavel Fischer jako bývalý diplomat využíval i státnických limuzín. Ve Francii tak například místo BMW řady 7 jezdil Škodou Superb v nejvyšší výbavě Laurin & Klement, po Paříži se proháněl na motocyklu Jawa a v Monaku třeba zaujal tím, že tam jednou přijel v retro autě Gordon Roadster.

 

Právě se děje

Další zprávy