Auta lotyšských opilců skutečně budou pomáhat na Ukrajině. Mohou jich být až stovky

Jan Matoušek Jan Matoušek
22. 2. 2023 17:00
Co bylo minulý týden pouze návrhem, se včera definitivně stalo realitou. V Lotyšsku vstoupila v platnost novela zákona, podle níž bude možné auta zabavená opilým řidičům skutečně posílat jako pomoc na Ukrajinu. Tam pak budou sloužit třeba pro rozvoz zásob nebo lékařského materiálu.
Opilý řidič, ilustrační foto.
Opilý řidič, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Počátkem února se v lotyšských médiích z úst ministra financí Arvilse Ašeradense objevil návrh, že by auta zabavená opilým řidičům mohla místo do veřejné aukce zamířit jako bezplatná pomoc ukrajinské vládě. Tento návrh podpořil následně i premiér Krišjanis Karinš a 16. února pak novela zákona skutečně prošla lotyšským parlamentem. A v úterý 21. února nakonec vstoupila v platnost.

Dotýká se přitom všech aut, které lotyšské stát zabaví, byť ty od opilých řidičů jsou asi nejviditelnější součástí. Od konce listopadu totiž řidiči, kteří řídí pod vlivem alkoholu a nadýchají 1,5 promile nebo více, automaticky vedle dalších sankcí, jakými jsou až rok vězení nebo ztráta řidičského oprávnění na pět let, přijdou i o auto (pokud neřídí vlastní, je od nich vymáhána částečná či celá cena vozu). To připadne státu, podle aktuální praxe pak taková auta příslušné úřady nabízely ve veřejné aukci.

Ty se mezi Lotyši staly populární, auta tam totiž bylo možné získat často za výhodnějších podmínek než v běžném bazaru. Nicméně to nemusí znamenat, že všechna zabavená auta skončí na Ukrajině. Rozhodnutí o tom, která vozidla tam nakonec Lotyšsko skutečně pošle, náleží vládě. Vzhledem k rychlému přijetí příslušné novely jde ale spíše o formalitu.

Jak informuje lotyšská veřejnoprávní televize LTV, úřady běžně zabavily asi 250 aut ročně. Od chvíle, kdy však vstoupila v platnost novela o řízení pod vlivem alkoholu, počet zabavených vozidel rychle stoupl. Podle stejné televize nyní stát disponuje 666 zabavenými auty, 30 procent z nich je od opilých řidičů.

Auta budou na Ukrajinu dopravována jako součást takzvaného "Twitter konvoje", což je iniciativa, která vznikla loni a přes niž aktivisté vybírají online prostředky na nákup vozidel, která následně posílají právě na Ukrajinu. Lidé přes ni také vozidla darují. Během následujících týdnů se tak součástí pravidelné páteční dodávky stanou i zabavené automobily. Doposud takto na Ukrajinu doputovalo prý až 950 automobilů.

"Přišli jsme zjistit, jaká je realita. A navzdory některým zprávám, že opilí řidiči jezdí starými rozpadlými auty, mají úplně normální vozy. Pochopili jsme, že všechna tato auta mohou být užitečná. Ukrajina potřebuje jakákoliv provozuschopná vozidla: pro přední linie minivany a terénní vozy, ale pro zásobování, převoz lidí nebo léků je vhodné jakékoliv vozidlo," řekl televizi LTV zakladatel iniciativy Reinis Pozniaks. Ten navštívil lotyšskou Národní bezpečnostní agenturu, kde jsou zabavená vozidla zaparkovaná.

Pozniaks doplnil, že některá poškozená auta mohou být z peněz dárců opravena a následně také odeslána na Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy