Tesla jako Tatra. Podívejte se na auta, která šokovala svět více než Muskův pick-up

Jan Matoušek Jan Matoušek
29. 11. 2019 6:02
Tesla koncem minulého týdne představila netradičně tvarovaný pick-up Cybertruck, při jehož prezentaci dokonce omylem rozbila boční skla. To by nebyl problém, kdyby se tak nestalo při demonstrování odolnosti vozu. Zákazníky to ale neodradilo, vůz má už čtvrt milionu rezervací. A vlastně to ani není první vůz, který při premiéře šokoval prakticky všechny. Podívejte se i na některé další příklady.
Foto: Citroën

1955: Citroën DS

Bohyně, jak se kultovnímu Citroënu DS přezdívá, měla premiéru v roce 1955 v Paříži. A svět šokovala jedině pozitivně. Vždyť za první čtvrt hodinu po odhalení automobilka posbírala 743 objednávek, přičemž jen během prvního dne se toto číslo zvedlo na 12 tisíc. V průběhu celého autosalonu, který trval deset dnů, měla značka na svém kontě 80 tisíc objednávek na nový model.

A nebyl to jen prodejní úspěch. Celý automobilový svět šokoval také design vozu, který v té době neměl obdoby. Spolu s tím šla ruku v ruce špičková aerodynamika, což tak trochu odkazuje i k Tatře na předchozím slidu. Dále to byly technické inovace jako například první použití hydropneumatického odpružení, které se pak na dlouhá desetiletí stalo symbolem velkých a luxusních citroënů. U třetí série vozu se objevila natáčecí přední světla.

Limuzínu doplnilo ve výrobě kombi, karosárna Chapron pak dokázala vůz upravit i na kabriolet. Citroën DS se proslavil i v populární kultuře, mimo jiné především ve filmu Fantomas. Produkce běžela v několika sériích až do roku 1975 a vzniklo přes 1,4 milionu kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy