Auta, která nebyla celá prozrazena on-line. Ženeva nabízí i dosud utajované novinky

Fiat Centoventi je možná vůbec nejpřekvapivější premiérou ženevského autosalonu.
Malou renesanci zažívá v Ženevě koncern FCA. Po dlouhé době vystavují automobilky Alfa Romeo i Fiat společně úplně nové modely. U Alfy jde o designově mimořádně povedené SUV Tonale, které se velikostně řadí mezi kompakty. Jméno mu, podobně jako u Stelvia, dodal horský průsmyk v Alpách, k pohonu slouží plug-in hybridní ústrojí.
Audi ukazuje, kam se bude rozšiřovat jeho rodina modelů e-tron. Koncept Q4 e-tron má 4,59 metru na délku a k pohonu dva elektromotory. Na každé nápravě je jeden, celkově tak auto nabízí 225 kW. Dojezd na jedno nabití je 450 km, sériová verze by měla přijít příští rok.
Bentley slaví sto let a jako dárek si nadělilo speciální Continental GT Number 9 Edition by Mulliner. Poznáte jej třeba podle devítky v masce chladiče, která odkazuje na startovní číslo vozu z 24hodinovky Le Mans z roku 1930 a následný sériový model 4 1/2 Litre. Auto vznikne jen ve stokusové sérii, každý kus bude mít rovněž prvky z 18karátového zlata.
Bugatti slaví 110 let a jako dárek si nadělilo speciální model La Voiture Noire. Pro francouzsky mluvící čtenáře nebude překvapení, že koncept je oděn do černé barvy. Tvary mají připomínat mimo jiné legendární Type 57 SC Atlantic. Šestnáctiválec v útrobách produkuje 1103 kW, jediný vyrobený kus (údajně pro Ferdinanda Piëcha) stojí před zdaněním 11 milionů eur.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 3. 2019 19:08
Autosalony už dnes nejsou příliš o momentu překvapení. Protože si každý výrobce chce urvat svou část pozornosti, vozy se často ukazují v předstihu on-line nebo na samostatné prezentaci. Letošní ženevský autosalon je tak trochu výjimkou. Přímo v Palexpu se vůbec poprvé odhalilo několik modelů. Nejde navíc jen o auta malosériových značek, ale i velkosériových výrobců. Namátkou nové koncepty Fiatu a Alfy Romeo nebo další SUV od Mazdy. Podívejte se do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy