10 aut, která vznikla ve špatné době. Docenění se nedočkala ani po letech

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 11. 2018 8:26
Za jednoho z největších automobilových vizionářů je dlouhodobě označován majitel Tesly Elon Musk. On se rozhodl postavit svou automobilku výhradně na elektromobilech, jestli se mu to však vyplatí, ukážou nejspíše až následující roky. To jiným se riskování s vizionářstvím úplně nevyplatilo. Existuje totiž řada automobilů, která předběhla dobu o řadu let, ale postupně upadla v zapomnění. Některá z těchto aut si připomeňte v následující galerii.
Foto: Výrobci

Dodge Li'l Red Express

Ford F-150 Raptor či poměrně nedávno produkovaný Dodge Ram SRT-10 jsou důkazem, že po rychlých pick-upech existuje minimálně v Americe poptávka. Ostatně i do Evropy se chystá třeba Ford Ranger Raptor. Za praotce těchto rychlých pick-upů lze považovat Dodge Li'l Red Express, postavený na základech pick-upu řady D. Poprvé se "červený express" objevil v roce 1978 a protože na americké trucky se na rozdíl od osobních aut nevztahovala přísná emisní nařízení, mohl pick-up dostat osmiválec s výkonem 168 kW. Pravda, není to moc, ale například muscle cars byly v té době slabší, protože motor osobních aut musel mít katalyzátor.

Poznat Li'l Red Express nebyl problém - výrazná červená karoserie, dvě koncovky výfuku a především rychlost. Podle magazínu Car and Driver šlo dokonce o nejrychlejší americké auto roku 1978 při měření zrychlení z 0 na 100 mil za hodinu (0 - 160 km/h). 1/4 míle pak auto zvládlo za 15,71 sekundy. Pickup s drobnými změnami pokračoval i v roce 1979, pak ale výroba skončila. Celkem za dva roky vzniklo necelých 7400 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy