10 aut, která vznikla ve špatné době. Docenění se nedočkala ani po letech

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 11. 2018 8:26
Za jednoho z největších automobilových vizionářů je dlouhodobě označován majitel Tesly Elon Musk. On se rozhodl postavit svou automobilku výhradně na elektromobilech, jestli se mu to však vyplatí, ukážou nejspíše až následující roky. To jiným se riskování s vizionářstvím úplně nevyplatilo. Existuje totiž řada automobilů, která předběhla dobu o řadu let, ale postupně upadla v zapomnění. Některá z těchto aut si připomeňte v následující galerii.
Foto: Jan Matoušek

ALFA 40-60 HP Castagna Aerodinamica

Aerodynamika se do designu automobilů začala významněji promítat až ve třicátých letech dvacátého století. Jedním z průkopníků se přitom stala kopřivnická Tatra, jejíž tehdejší modely se i dnes řadí k nejhezčím vozům na světě. Nutno však podotknout, že s vlivem proudění vzduchu na tvary karoserie si automobilky pohrávaly už na začátku 20. století. V roce 1914 vznikl vůz ALFA 40-60 HP Castagna Aerodinamica. Na základech tehdejšího italského modelu 40-60 HP vytvořila karosárna Castagna unikátní vůz, který byl unikátní ještě řadu let po svém zrodu. Na zaoblené tvary tehdejší zájemci o automobil nebyli příliš zvyklí.

Vůz připomínající svým tvarem MPV tak zůstal vyrobený v jediném kuse, který se navíc dodnes nedochoval. Na snímcích z továrního muzea Alfy Romeo je přesně postavená replika ze 70. let.

 

Právě se děje

Další zprávy