Auta a motorky z depozitáře vystavuje Technické muzeum

ČTK ČTK
22. 5. 2012 15:22
Renovace Wartburgu 5 HP trvala několik let
Foto: Radek Pecák

Tři desítky automobilů a motocyklů, které až dosud odpočívaly v muzejních skladech, ožily na výstavě Spící krásky z depozitáře. Expozice, která začne v Národním technickém muzeu (NTM) ve středu, představí dosud nikdy nevystavované exponáty.

"Chtěli jsme ukázat něco ze zákulisí naší práce, proto jsme vystavili věci v různém stavu, které ještě nikdy nikdo v našem muzeu neviděl, nebo už si to nikdo nepamatuje," řekl dnes novinářům kurátor motocyklové sbírky Muzea dopravy NTM Arnošt Nezmeškal.

Wartburg už se představil na přehlídce cenných historických vozů na zámku Loučeň
Wartburg už se představil na přehlídce cenných historických vozů na zámku Loučeň | Foto: Radek Pecák

Návštěvníci si mohou prohlédnout dosud nevystavovaný vůz Mercedes Benz S600 z roku 1993, který užíval prezident Václav Havel. Zájemci si mohou prohlédnout i podvozek Mercedesu 14/30 HP z roku 1911, se kterým jezdil Havlův dědeček Vácslav, slavný stavitel Lucerny.

Po několikaleté renovaci mohl být poprvé vystaven i automobil Wartburg 5HP z roku 1900. Nejmenší diváky určitě zaujmou závodní vozy Aero Minor Sport z roku 1952 nebo MTX 1-01 z konce 70. let.

Vystavená je necelá polovina motorek

Ve sbírkách NTM je 135 motocyklů, trvale vystavených je asi 60 strojů. Pro současnou výstavu byla vybrána necelá dvacítka rarit. "Například prototyp ČZ 350 z roku 1978 od inženýra Františka Pudila, což byl mimořádně dobrý konstruktér, který celý život maloval motorky, a vždycky mu jeho projekty nějak zavraždili. Je to nejnovější přírůstek naší motocyklové sbírky," řekl Nezmeškal.

Vedle sebe jsou v muzeu vystaveny také dvě "čezety" - ČZ 250 Tourist z roku 1937 a ČZ 500 vyrobená o tři roky později. "Motorky jsou to vlastně stejné. Ale ČZ 250 Tourist je tu vystavena v původním, nerenovovaném stavu, hlavně aby zdokumentovala, že máme tento kus ve sbírkách. Nikdy ji vystavovat nebudeme. S pětistovkou, která je krásně zrekonstruovaná, vytváří kontrast toho, jak vypadá motorka před a po renovaci," uvedl znalec.

Nejstarší vystavená motorka Orion F58 z roku 1928 je zvláštní tím, že se jich dochovalo maximálně deset kusů. "Naše si kdysi zahrála ve filmu Indiana Jones a byla od filmařů kompletně zničená. My jsme ji začali restaurovat a tady vidíme asi 80 procent dokončenosti. V průběhu výstavy by se měla postupně dotvořit," uvedl Nezmeškal.

Ve sbírkách NTM je v současné době 127 automobilů a automobilových chassis (podvozků) a 135 motocyklů. Vystaveno ve stálých expozicích muzea je asi 40 aut a 60 motocyklů. Výstava potrvá do 2. září.

--------------------------------------------------------------------------------

Navštivte i vy Národní technické muzeum.

 

Právě se děje

Další zprávy