Vyzkoušeli jsme auto, kterým jezdí Vladimir Putin. Aurus Senat je ruský Rolls-Royce

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 3. 2019 6:02
Tu expozici v Ženevě nelze přehlédnout. Velký stánek, bílá podlaha kontrastující s černým stropem a na něm nápis Aurus. Kdyby ani to nestačilo, tak je tu ještě v čele expozice umístěna zlatá limuzína, nenápadně podobná luxusním vozům především britské produkce. A o jakého výrobce tedy jde? Aurus je nedávno založená ruská značka luxusních automobilů, k jejichž vývoji dal popud především Vladimir Putin. Ten již jeden Senat, jak se auto jmenuje, ve své garáži má. Jestli jde o skutečně tak výjimečný kousek, který se vyrovná kvalitou zavedeným německým výrobcům, jsme zjišťovali osobně.

Design je subjektivní veličina, která se váže ke každému novému autu. Najde se proto řada lidí, kterým se styl Aurusu Senat líbit bude, ale také celá řada těch, kteří jej odsoudí. Proč? Protože si možná až příliš okatě půjčuje prvky, které fungují jinde. Nejde o kopii, jaké vyráběly před pár lety ve velkém čínské značky. Ale v obrovské přední masce plné chromu lze vidět inspiraci Rolls-Roycem, zadní partie zase z některých úhlů připomínají řešení u Bentley Flying Spur.

Co se nicméně musí designérům nechat, je fakt, že auto vypadá naživo mnohem lépe než na fotkách. Není zdaleka tolik těžkopádné a vlastně ani nevypadá, že má délku přesahující 5,6 metru. Není to drobeček, ale tolik bychom mu při prvním živém střetnutí asi nehádali. Co potěší oko nejednoho staromilce, to jsou v podstatě čisté tvary. Senat nemá řadu záhybů nebo ostrých hran, naopak si bez nich poradí. I chromu bychom nakonec asi čekali více, jakkoliv ho vůz stále nemá málo - stačí se podívat na masku chladiče.

 

Právě se děje

Další zprávy