Africký diktátor přišel o supersporty za miliony. Jeho Lamborghini je nový rekordman

Bílé Lamborghini Veneno je historicky nejdražším vydraženým vozem značky.
Nejvíce peněz přinesla aukce sedmého z devíti vyrobených Lamborghini Veneno s otevřenou karoserií. Unikátní supersport přišel nového majitele na 8,28 milionu švýcarských franků, v přepočtu necelých 195 milionů korun.
Vůz obsahuje iniciály politika z Rovníkové Guineje, kterému bylo spolu s 24 dalšími auty zabaveno v roce 2016.
Druhou nejdražší položkou byl Koenigsegg One:1 za 4,6 milionu švýcarských franků, tedy v přepočtu asi 108,2 milionu korun.
Šlo o první vůz s poměrem jednoho koně výkonu na jeden kilogram hmotnosti, navíc jich vzniklo jen šest.
Foto: Reuters
Jan Matoušek Jan Matoušek
7. 10. 2019 6:02
Téměř 195 milionů korun zaplatil zájemce za jedno z devíti vyrobených Lamborghini Veneno s otevřenou karoserií. To je rekordní suma, za kterou se vydražilo jakékoliv Lamborghini. Auto bylo součástí sbírky viceprezidenta Rovníkové Guineje Teodora Nguemy Obianga Mangueho, kterou v roce 2016 zabavily švýcarské úřady mimo jiné kvůli zneužívání veřejných financí.

V aukci bylo možné vedle Lamborghini vydražit i dalších 24 vozidel ze zabavené sbírky. Celkem tato akce přinesla podle aukční síně Bonhams, která dražbu pořádala, přes 23,4 milionu švýcarských franků. V přepočtu to znamená více než 550 milionů korun. Jde navíc jen o většinovou část získané sumy (což koneckonců vyplývá i ze součtu cen jednotlivých aut), která půjde na charitu.

Částku si rozdělí nejrůznější sociální programy v Rovníkové Guineji, která kvůli nalezištím ropy sice patří k nejbohatším africkým státům, zároveň je ale bohatství koncentrováno pouze v rukou elit. Mezi ty patří i jedenapadesátiletý Teodoro Nguema Obiang Mangue, viceprezident země a syn autoritářského prezidenta Teodora Obianga Nguemy Mbasoga.

Ten v Rovníkové Guineji vládne 40 let. Jak uvádí agentura Reuters, řada občanskoprávních skupin upozorňuje, že země patří k nezkorumpovanějším na světě. Podle organizace Freedom House patří stát v Africe s autoritářskou vládou také mezi nejhorší na světě, co se dodržování lidských i politických práv týká.

Prodej sbírky a investování utržených peněz do sociálních programů v africké zemi byly jednou z podmínek ženevského žalobce, který letos v únoru uzavřel vyšetřování Obianga z praní špinavých peněz a zneužívání veřejných financí.

Iniciály už bývalého majitele na karoserii.
Iniciály už bývalého majitele na karoserii. | Foto: Reuters

Řada automobilů v aukci, včetně již zmíněného bílého Lamborghini Veneno, nesla iniciály afrického politika. Jeho sbírka supersportovních a luxusních automobilů vedle italského roadsteru, který je sedmý z devíti vyrobených, má najeto 325 km a je k němu i kompletní dokumentace, obsahovala celou řadu dalších unikátních aut.

Cenou se však k 8,28 milionu švýcarských franků, což je tedy nejvyšší suma, jakou kdo kdy v aukci za Lamborghini zaplatil, žádný z vozů nedokázal přiblížit. Druhým nejdražším supersportem byl Koenigsegg One:1 z roku 2014, který jako první nabídl jednoho koně výkonu na jeden kilogram hmotnosti.

Jeden z šesti vyrobených kusů s nájezdem 597 km a opět kompletní dokumentací přišel nového majitele na 4,6 milionu franků, tedy v přepočtu na více než 108 milionů korun.

V rámci aukce, která se uskutečnila asi 30 km od Ženevy, se dražila i další dnes ikonická auta. Nechyběla kompletní trojice hybridních hypersportů - tedy LaFerrari, McLaren P1 a Porsche 918 - Bugatti Veyron nebo třeba Ferrari Enzo v poměrně netradiční žluté barvě. Tu mělo také LaFerrari, ačkoliv pro maranellskou automobilku je typická spíše červená.

Mezi prodanými vozy nicméně nebyly jen superdrahé modely. Například Bentley Turbo R z roku 1995, které ale nešlo nastartovat a celkově bylo ve špatné kondici, takže ho aukční síň nabízela s přívlastkem na renovaci, přišlo na 7475 švýcarských franků, tedy asi 176 tisíc korun. Pod milionovou hranici se nakonec dostaly i další tři vozy: Maserati 3200 GT, Bentley Arnage T a Rolls-Royce Silver Seraph s prodlouženým rozvorem.

Na všech 25 automobilů, které se v aukci objevily, i s jejich cenami a téměř vždy ilustračními fotografiemi se můžete podívat v galerii.

 

Právě se děje

Další zprávy