Audi už umí mluvit se semafory. V amerických městech pozná, kdy padne zelená

Jan Markovič Jan Markovič
20. 3. 2018 11:28
Německá automobilka postupně rozšiřuje schopnost svých vozů komunikovat se semafory ve velkých městech napříč USA. Naposled tuto službu spustila ve Washingtonu D.C. Komunikace mezi infrastrukturou a autem je důležitá pro nástup aut bez řidiče.
Stav semaforu se objeví na displeji. Auto umí informovat, za jak dlouho padne zelená.
Stav semaforu se objeví na displeji. Auto umí informovat, za jak dlouho padne zelená. | Foto: Audi

Pokud byste se nyní projeli po centru amerického hlavního města v nové Audi A8, mohli byste na vlastní kůži vyzkoušet, jak funguje komunikace mezi semafory a autem v reálném provozu. Celkem 600 křižovatek ve Washingtonu D.C. je totiž osazeno chytrými semafory, které přes internet dokáží vysílat informaci o aktuálním světle a také za jak dlouho dojde ke změně. Ty už pak stačí jen posbírat a předat řidič. A to přesně Audi umí.

Využívá k tomu komunikační systém TLI (Traffic Light Information), který přes mobilní připojení zjistí stav semaforu před vámi. Na head-up displeji, nebo na obrazovce pod volantem pak ukáže, jakou barvou svítí. Dokáže i po sekundách odpočítávat, kdy dojde na zelenou.

Washington D.C. není přitom prvním městem, ve kterém tento systém funguje. Mluvit se semafory umí Audi v Las Vegas, kde TLI spustilo už v roce 2016 jako první. Poté ho rozšířilo i do Dallasu, Palo Alta, Arcadie, Portlandu nebo Denveru. Další města budou zřejmě brzy následovat.

Audi A8 je navíc prvním sériově vyráběným autem, které je vybavené autonomním řízením úrovně 3, kdy řidič sice musí zůstat v pohotovosti na místě, ale už není nutné, aby držel volant. Právě komunikace auta s infrastrukturou je dalším důležitým krokem na cestě k autům bez řidiče.

 

Právě se děje

Další zprávy