Audi Sheely pojede na podzim na Pikes Peak

Radek Pecák Radek Pecák
26. 4. 2010 9:34
Auto postavili vědci stanfordské univerzity v USA

Zatím nejtěžší úkol čeká Audi Shelley, vůz, který postavili na bází Audi TTS vědci standfordské univerzity v USA. Během slavného závodu na vrchol Pikes Peak v Coloradu bude muset samo bez řidiče ujet dvacetikilometrovou trať, na které je 156 zatáček. Výškový rozdíl na činí 1439 metrů.

Shelley se řídí podle navigace GPS. Lze ho naprogramovat, aby jelo podle digitální mapy. Umí se také přizpůsobit terénu a jeho senzory a elektronika zvládnou vypočítat, jak rychle může jet, aniž by havarovalo.

"Chceme vyvinout závodní auto, které může jet samo a zvládat krajní polohy řízení," řekl Christian Gerdes, jenž stojí v čele střediska pro výzkum automobilů ve Standfordu. Doba, kdy například vojenská auta budou samostnatně vozit materiál do nebezpečných oblastí, již prý není příliš vzdálená. Americká armáda chce mít již za pět let třetinu bojových vozidel bez řidičů.

Automobilka Volkswagen, která na vývoji automatických aut pracuje ve spolupráci s vědci standfordské univerzity, chce mít auto, které dokáže třeba samo přivézt děti domů z tréninku, hotové do roku 2028.



 


 

 

Právě se děje

Další zprávy