Audi crosslane coupé spotřebuje litr na sto kilometrů

Tomáš Rybecký
11. 10. 2012 0:13
Audi sází na hybridní budoucnost
Foto: Aktuálně.cz

Svou představu o budoucnosti designu i koncepce vozidel Audi ukázalo studií nazvanou crosslane coupé. Budoucnost v pohonu nepřekvapuje - pod kapotou se ukrývá hybridní motor.

Úsporný pohon tvoří speciální tříválec 1.5 TFSI kombinovaný se dvěma elektromotory s možností vnějšího dobíjení (plug-in). Lithio-ionový akumulátor má kapacitu 17,4 kWh, což postačuje k ujetí cca 86 km v plně elektrickém režimu. Hybridní jednotka udržuje kombinovanou spotřebou paliva pouhých 1,1 l/100 km s emisemi CO2 jen 26 g/km. Hmotnost vozu díky lehké konstrukci, dosažené využitím hliníku a kompozitů z uhlíkových vláken činí pouhých 1390 kg.

Design budoucnosti: Audi Q

Hliník naleznete i na výrazné hranaté masce chladiče. Tu doplňují velké otvory pro přívod vzduchu, zatímco zádi dominuje difuzor opět z hliníku a uhlíkových vláken. Přední i zadní světlomety používají technologii Audi Matrix LED. Malé, individuálně ovládané elektroluminiscenční diody zajišťující veškeré osvětlovací funkce. Ramena volantu obsahují ovládací plochy pro palce, kterými řidič ovládá většinu funkcí. Podobně futuristické je ovládání všech funkcí na středové konzoli pomocí velkého touchpadu. Hlavním materiálem v interiéru jsou uhlíková vlákna v několika variacích.

Vozidlo má oslovit zejména mladé, sportovně orientované zákazníky i díky odnímatelné střeše a individuálním službám v rámci programu Audi connect. Ten cestujícím umožňuje být vždy ve spojení s portály Twitter a Facebook a umožňuje zasílání fotografií a videí pořízených na cestě.

 

Právě se děje

Další zprávy