Audi budoucnosti? 3D zvuk i dokonalé připojení na web

Tomáš Rybecký
14. 1. 2013 8:00
Audi na veletrhu CES 2013 v Las Vegas představilo řadu inovací do interiéru i exteriéru
Foto: Audi

Automobilky už v dnešní době novinky nepředstavují jen na autosalonech, ale jejich produkty se těší velké pozornosti i na veletrzích elektroniky, jako je CES 2013 v Las Vegas. Expozice značky Audi představuje současné technologie značky i její řešení pro budoucnost. Středem pozornosti je síťové propojení automobilu s okolím se zvláštním zaměřením na budoucí automatizovanou jízdu a mobilní komunikaci. Každý se zastaví i u vozu Audi OLED concept s  povrchem z LED diod.

Audi z filmu Já, robot

Audi představuje mnoho asistenčních systémů, které jsou vzájemně úzce propojeny, což jim dodává vysokou úroveň inteligence a schopností. Budoucí systémy budou ještě chytřejší, a pokud to bude přáním řidiče, sníží jeho pracovní zatížení při řízení. Automatizovaná jízda bude technicky proveditelná už před koncem tohoto desetiletí. Funkce automatizované jízdy ve vozech Audi dokáže vůz řídit v rámci určitých omezení v popojíždějící koloně nebo autonomně zaparkovat na zvolené parkovací místo a následně s vozem z parkovacího místa bez přičinění řidiče odjet.

Internet do vozu a vůz na internet přenáší služba Audi connect. Nový standard pro bezdrátovou komunikaci LTE bude brzy podporovat komunikaci s celosvětovou internetovou sítí WWW, čímž se otevřou možnosti pro vysokorychlostní přenos velkého množství dat. To řidiči poskytuje služby od navigace s fotografiemi Google Earth a náhledy ulic Google Maps Street View přes aktuální online dopravní zpravodajství Audi až k přístupu na sociální sítě. Již v nových modelech Audi A3 si může řidič nechat nahlas předčítat e-maily a diktovat krátké textové zprávy SMS.

Koncert v autě

Audi potěší i hudební fanoušky. Přehrávání hudby se díky 3D zvuku promění v skutečný koncert na velkém pódiu s dokonalou akustickou. Tuto inspirující technologii mohou návštěvníci zažít přímo v expozici a v interiéru koncepčního vozu „Audi Q7 sound concept".

Audi je již mnoho let vedoucí značkou v oblasti osvětlovací techniky a v současnosti nabízí světlomety LED v mnoha modelových řadách. A jde stále kupředu. Osvětlení OLED u budoucích modelů bude aktivně reagovat na změny okolních podmínek, čímž dále zvýší úroveň aktivní bezpečnosti. Nemluvě o působivém vzhledu ve tmavém prostředí…

Audi OLED Concept
Audi OLED Concept | Foto: Audi

 

Právě se děje

Další zprávy