Vyplatí se koupit ojetý luxus? Radíme s pořízením bazarové Audi A4 osmé generace

Petr Šikl
3. 12. 2019 9:31
Vývojáři u Audi si dali při stavbě osmé generace pořádně záležet, jelikož kritika modelu, který jí předcházel, reputaci auta neprospěla. Nová podvozková platforma výrazně zkrátila přední převis a zlepšilo se také rozložení hmotnosti mezi nápravami. Novinka uměla konečně zatáčet stejně dobře jako konkurenční modely a na zadních sedadlech bylo mnohem více místa.
Foto: Audi

Jaký vybrat motor

Lákadlo velkoobjemových pohonných jednotek je silné, méně nároční motoristé ovšem neudělají špatně, když zůstanou "při zemi". Nejrozumnější volbou jsou pro ně vznětové dvoulitry TDI-CR zastoupené pod kapotou tohoto modelu celkem často.

Od října 2009 se jedná o agregáty vybavené vyvažovacími hřídeli s upraveným povrchem. Tyto pohonné jednotky jsou odolnější a nedochází u nich k problémům s mazáním. Počátkem roku 2013 pod kapotu zavítala nová generace dieselů řady EA288. Čtyřválce vyžadují pravidelný servis a kvalitní naftu. Za to se odměňují dostatečným výkonem a úsporným provozem. Oproti šestiválcům méně zatěžují přední nápravu a spokojí se s méně nákladným servisem.

 

Právě se děje

Další zprávy