Aston Martin nevyrábí jen sportovní auta. V Monaku předvedl luxusní člun s extrémním výkonem

Jan Markovič Jan Markovič
4. 10. 2016 11:06
V nejvýkonnější verzi rychlý člun pohání dva osmiválcové motory, z nichž každý dosahuje výkonu 520 koní. Loď tak po vodě letí rychlostí téměř 100 km/h. Paluba je postavena z luxusního dřeva. Uvnitř se skrývá moderní kajuta s kávovarem nebo rozkládací postelí.
Na palubu se vejde až osm cestujících, kteří si užijí naprostého komfortu. V podpalubí je pro ně připraven kávovar, mikrovlnná trouba, lednice a televizní obrazovka.
Na palubu se vejde až osm cestujících, kteří si užijí naprostého komfortu. V podpalubí je pro ně připraven kávovar, mikrovlnná trouba, lednice a televizní obrazovka. | Foto: Aston Martin

Zatímco většina výrobců aut ukazovala novinky na autosalonu v Paříži, britský Aston Martin se rozhodl, že předvede svůj model také na akci v Monaku. Nejde ale o žádný nový supersport, značka představila loď, jejíž parametry sportovním autům bezesporu odpovídají.

Člun nese název AM37, to podle toho, že je dlouhý 37 stop (něco málo přes 11 metrů). S automobilkou Aston Martin na jeho výrobě spolupracovalo studio Quintessence Yachts, které se zaměřuje na stavbu luxusních plavidel. Stroj má jednoduché čisté linie a zaujme palubou kompletně vyloženou dřevem.

Foto: Aston Martin

Technickým překvapením je skládací střecha z uhlíkového vlákna. Ta je běžně schovaná pod zadní palubou, pokud si ale posádka přeje více stínu, může se elektricky vysunout. Systém se přitom hýbe podobně jako střecha u kupé-kabrioletů. Lze ji nastavit do několika poloh.

Na palubě najdeme také luxusní kůži a supermoderní místo pro kapitána. Kormidlo lodi připomíná volanty ve vozech Aston Martin. Klasické ručičkové ukazatele vystřídal displej. K dispozici je pak i další dotyková obrazovka na ovládání funkcí člunu.

Na palubu se vejde až osm cestujících, kteří si užijí naprostého komfortu. V podpalubí je pro ně připraven kávovar, mikrovlnná trouba, lednice a televizní obrazovka. Jedním pohybem lze ze stolu vytvořit postel. Samozřejmostí je klimatizace nebo nastavitelné osvětlení.

Foto: Aston Martin

Zatím to vypadá jako výčet funkcí obytného vozu, jenže rychlý člun se sportovním autům přibližuje výkonem svých motorů. Na výběr budou celkem tři výkonnostní specifikace. Základem má být úspornější varianta se dvěma naftovými motory Mercury o výkonu 370 koní. Alternativou k ní je pak dvojice benzinových jednotek o výkonu 450 koní.

Absolutní špičkou se ale má stát pár motorů Mercury Racing. Jde o benzinové osmiválce s obřím objemem 8,6 litru, z nichž každý disponuje silou 520 koní. Ty už dokážou rozpohybovat rychlý člun až na 52 uzlů, což odpovídá asi 96 km/h. To je ve světě lodí opravdu vysoká hodnota.

Aston Martin nezveřejnil cenu lodě, vzhledem k její výbavě, výkonu a faktu, že se představil na výstavě v Monaku, je jasné, že nepůjde o lidovou částku.

 

Právě se děje

Další zprávy