Zachrání vám život i plechy na autě. Devět jízdních asistentů, které stojí za to

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 1. 2019 6:02
Automobilové asistenční systémy si určitě najdou své odpůrce, ne všechny jsou ale k ničemu a v dnešním hustém provozu rozhodně svoje místo mají. Vybrali jsme devět pomocníků, které sami považujeme za nejužitečnější: od povinného ESP až po drahé, ale úžasně vyspělé aktivní světlomety.

Abychom nezapomněli: na žádný z uvedených asistenčních systémů se nedá absolutně spolehnout. Vlastní řízení auta je vždy na člověku, pomocníci mu ale umí jízdu usnadnit, zpříjemnit a v řadě případů mu doslova dokážou "zachránit zadek".

Foto: Škoda Auto

8. Asistent stabilizace přívěsu

Systém, který dokáže stabilizovat přívěs v nesnázích, je dnes vlastně součástí ESP a většinou ho dostanete v případě, že si objednáte již z výroby montované tažné zařízení. To v případě Škody Kodiaq vyjde na 14 500 korun. Proč dává tento asistent smysl? Špatně naložený přívěs a řidičská chyba (stačí prudce ubrat plyn), která způsobí jeho rozkývání, totiž mohou mít fatální následky. Stabilizace ale v takovém případě splašený přívěs cílenými zásahy brzd uklidní. O to větší smysl dává pořídit si na auto právě tažné zařízení z výroby.

Koncern Volkswagen kromě stabilizace nabízí i parkovací asistent, který usnadňuje manévrování s vozíkem.

 

Právě se děje

Další zprávy