Armádní Toyoty Hilux mají potíže. Trápí je vadné vstřikovače a filtry pevných částic

ČTK ČTK
14. 10. 2022 13:08
Česká armáda jezdí v Toyotách Hilux a zpočátku si je velmi chválila. U některých se ale objevily problémy, konkrétně byly závady zjištěny u 246 strojů z 950 dodaných vozidel. Občas jde o drobné závady, ale u zhruba 170 z nich se projevilo, že mají vadné vstřikovače a filtry pevných částic.
Foto: Youtube/ tvarmycz

Za potížemi terénních automobilů Toyota Hilux v české armádě jsou především problémy se vstřikovači a filtry pevných částic. Novinářům to řekl mluvčí dodavatelské firmy Glomex MS Jaroslav Major. Dodal, že příčinou je vadná série z Jihoafrické republiky. Problémy se objevily asi u 170 vozidel, tento týden armáda dostane tisící vozidlo. V české armádě Toyoty Hilux nahrazují letitá vozidla UAZ a Land Rover.

Ministerstvo obrany uzavřelo s Glomex MS smlouvu na dodávky terénních vozů až za dvě miliardy korun. Podle Miloslava Muzikanta ze sekce logistiky jich česká armáda celkem pořídí 1500. Na nákupy měla vyčleněny až dvě miliardy korun, tato částka vyčerpána nebude, doplnil.

Česká televize v létě informovala, že zakázku doprovázejí potíže u některých dodaných vozidel. Náměstek ministryně obrany Lubor Koudelka v září řekl, že z asi 950 dodaných vozidel byly závady zjištěny u 246 strojů. Podle Majora jde často o snadno odstranitelné závady, ve 160 až 170 případech byla ale chyba u vstřikovačů a filtrů pevných částic.

Novinářům řekl, že ve spolupráci s Toyotou se firma snaží o co nejrychlejší výměnu vadných součástek. Vozidla jsou podle něj opravována do týdne. "Samozřejmě celá operace probíhá na náklady výrobce a je v rámci záručních podmínek," doplnil. Filtry pevných částic označil za "noční můru" většiny automobilových výrobců.

Potíže podle něj postihly sérii vyrobenou v krátkém období v Jihoafrické republice. Do civilní sféry se vozy s vadnými vstřikovači podle něj v České republice nedostaly.

Podle Majora je nyní na jednání Glomex MS a výrobce, zda bude dvouletá záruční lhůta kvůli potížím prodloužena nebo jestli bude zvolena jiná forma kompenzace.

Toyoty Hilux budou v armádě sloužit k přepravě lidí či k zásobování, auta by se měla pohybovat výhradně mimo případné bojiště. Ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že armáda požaduje stroje ve stejné podobě, v jaké se vyrábějí pro civilní využití. Nejsou například pancéřované, vojáci ale chtějí třeba držáky na útočné pušky nebo khaki nátěr. Muzikant předpokládá, že vyřazované vozy UAZ a Land Rover armáda nabídne k prodeji.

 

Právě se děje

Další zprávy