Trhu s auty hrozí nasycení, varují analytici. Letošní prodeje už zřejmě nebudou tak rekordní

ČTK Eva Srpová ČTK, Eva Srpová
6. 2. 2018 12:15
Někteří ekonomové varují, že trh s auty se brzy nasytí. Automobilový trh je přitom pro Česko zásadní. Hlavním motorem růstu české ekonomiky letos budou spíše domácnosti.
Prodeje aut letos zřejmě nebudou tak rekordní, varují analytici.
Prodeje aut letos zřejmě nebudou tak rekordní, varují analytici. | Foto: Thinkstock

V letošním roce by sice tržby měly stále růst a spotřeba domácností by tak měla zůstat hlavním tahounem růstu ekonomiky, někteří ekonomové ale varovali před blížícím se nasycením trhu s osobními auty. Tržby v českém maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 5,6 procenta, v prosinci zvolnily meziroční růst na 4,7 procenta.

"Ačkoliv automobilky dál chrlí jedno auto za druhým, nákupní šílenství v autosalonech pomalu končí. Automobilové odvětví přitom předznamenává další vývoj v maloobchodu," upozornil Jiří Cihlář z Next Finance. V létě kvůli tomu očekává zpomalení růstu tržeb.

Dobré předpoklady k tomu, aby si letos udržely loňskou dynamiku, mají maloobchodní tržby bez aut podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského. Hlavní ekonom Deloitte David Marek očekává pro letošní rok růst maloobchodních tržeb v rozmezí pěti až šesti procent.

Silný růst tržeb letos předpokládá také Dufek. Spotřeba domácností podporovaná rychlejším růstem reálných výdělků se podle něj nejspíše stane hlavním motorem poptávkové strany ekonomiky. Trh s auty ale zřejmě čeká zpomalení růstu.

 

Právě se děje

Další zprávy