AMG existuje již 45 let. Víme plány pro další pětiletku

Radek Pecák Radek Pecák
28. 6. 2012 4:54
V plánu je zvýšit produkci během příštích pěti let o polovinu
Foto: MB

AMG. Ta tři písmena na zádi Mercedesu přijdou jejich majitele docela pěkně draho. Například u vozu CLS, který s běžným benzinovým motorem lze mít již za 1,536 milionu korun, se za verzi AMG 63 připlácí více než milion korun. Zato ovšem dostanete motor s výkonem 525 koní a řadu dalších vylepšení na podvozku, v kabině i na karosérii.

Historie firmy AMG se začala psát před 45 lety, když ji založili pánové Hans Werner Aufrecht a Erhard Melcher. Písmena A a M jsou iniciály příjmení otců zakladatelů a G označuje město Grossaspach (rodiště Aufrechta).

Vozy Mercedes-Benz AMB posbíraly mnoho vavřínů na závodních drahách
Vozy Mercedes-Benz AMB posbíraly mnoho vavřínů na závodních drahách | Foto: Aktuálně.cz

První úspěch se dostavil v roce 1971, kdy upravený Mercedes-Benz 300 SEL AMG vyhrál závod 24hod. ve Spa ve své třídě a získal celkové druhé místo. O rok později se motor objevil ve vozech McLaren 8F pro závody Interserie.

Dalším důležitým letopočtem pro historii firmy je rok 1978, kdy došlo k přestěhování d současného sídla ve městě  Affalterbach.

Modelů bude 30

Spolupráce s Mercedes-Benz se stávala během let stále těsnější a od roku 1990 platí partnerství obou firem. V současnosti si auta označená logem AMG koupí každoročně kolem dvaceti tisíc lidí. Statisíce dalších (zhruba čtvrtina z celkové produkce vozů Mercedes-Benz) má pak takzvaný AMG paket, což zahrnuje sportovní podvozek, spojlery a další prvky na karosérii.

Úpravy se týkají prakticky všech důležitých částí vozu, tedy i brzd
Úpravy se týkají prakticky všech důležitých částí vozu, tedy i brzd | Foto: MB

AMG chce během příštích pěti let,do 50. výročí založení, svoji produkci automobilů zvýšit o polovinu a počet modelů se z nynějších 22 zvýší na 30. Prvním z ohlášených nových modelů bude A 45 AMG. Speciálně  pro něj byl vyvinut přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec. Premiéra bude příští rok na jaře.

V budoucnosti také bude v nabídce více modelů AMG s pohonem všech kol. V současnosti má Mercedes-AMG v programu čtyři modely s pohonem všech kol: ML 63 AMG, G 63 AMG, G 65 AMG a GL 63 AMG. Další bude již zmiňovaný A 45 AMG.

I elektrický supersport

Také má v budoucnosti u AMG hrát ještě významnější roli segment třídy S. Aktuální nabídka modelů S 63 AMG, S 65 AMG, CL 63 AMG a CL 65 AMG se postupně rozroste.

Paket AMG je jasně rozpoznatelný
Paket AMG je jasně rozpoznatelný | Foto: Aktuálně.cz

Další oblastí jsou elektricky poháněné supersporty. SLS AMG E-Cell se začne prodávat již příští rok. Od Mercedesu pak AMG převezme odpovědnost za výrobu všech dvanáctiválcových motorů. .AMG v současnosti vyrábí motor AMG V12 6,0 litru přeplňovaný dvěma turbodmychadly (M 279) pro modely S 65 AMG, CL 65 AMG, SL 65 AMG a G 65 AMG. V budoucnosti budou všechny dvanáctiválcové motory pro příští modely Mercedesu vyvíjeny v Affalterbachu a vyráběny v manufaktuře na výrobu motorů AMG podle tradiční filozofie „one man, one engine".

AMG má rovněž obrovské plány v oblasti motorsportu. Tam nyní funguje jako dodavatel motorů pro stáj Mercedes AMG Petronas a také již 16 let její vozy fungují při velkých cenách F1 jako safety a medical cars.

AMG je navíc nejúspěšnější značkou v historii DTM a model SLS AMG GT3 je s 26 vítězstvími a titulem mistra Evropy FIA GT3 považován za nejúspěšnější novinku roku 2011 v motoristickém sportu.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak se vám líbí automobily Mercedes?

 

Právě se děje

Další zprávy