Americký supermarket začne testovat auta bez řidiče. Rozveze s nimi nákupy

Jan Markovič Jan Markovič
20. 8. 2018 11:09
Autonomní vozidla s nákupy budou zatím obsluhovat jen část arizonského města Scottsdale. Nejprve se budou zkoušet speciálně upravené vozy Toyota Prius, poté se do akce zapojí auto bez řidiče, které pro supermarket vyvinula společnost Nuro.
Auto zcela bez řidiče začne jezdit na podzim. Nejdříve se budou zkoušet autonomní verze Toyoty Prius.

Koncern Kroger, který v USA provozuje celou řadu obchodů a supermarketů, ve čtvrtek spustí testovací provoz doručovaní nákupu pomocí autonomních vozidel. Na jihu arizonského města Scottsdale budou objednávky nejprve rozvážet hybridní Toyoty Prius vybaveny technologií autonomního řízení. Za volantem ale bude sedět řidič, který v případě problému zasáhne. Od podzimu letošního roku by se do rozvážky měly zapojit také zcela autonomní dodávky, ve kterých už prostor pro člověka není.

Autonomní technologii pro Kroger vyvinula technologická společnost Nuro, jejíž logo bude viditelné na testovacích Priusech. Dodávku s oddělenými nákladními prostory s názvem R1 (na obrázku) pak navrhla sama. Auta budou obsluhovat okolí supermarketu Fry's Food Store. Nákup budou rozvážet za příplatek 5 dolarů a 95 centů, tedy asi 133 korun.

"Zatímco budeme dokončovat potřebnou certifikaci pro provoz dodávky R1, autonomní Toyoty Prius nám pomohou s prvním testováním a vylepšováním služby," řekl agentuře Reuters nejmenovaný mluvčí společnosti Nuro.

Kroger není jediným provozovatelem supermarketů, který se spřáhl s výrobcem autonomních zařízení. Konkurenční Walmart připravuje se společností Waymo, ve které zakladatelé Nuro sbírali zkušenosti, autonomní odvoz zákazníků, kteří si on-line objednali nákup. Služba bude dostupná ve Phoenixu, který leží nedaleko města Scottsdale.

 

Právě se děje

Další zprávy