Americké elektromobily budou muset být hlučnější

Radek Pecák Radek Pecák
19. 12. 2010 5:02
auto

V Americe sice nebudou muset před elektromobily chodit lidé s červenými praporky, jako tomu bylo v počátcích automobilismu, ale zato budou muset být tato ekologická vozidla hlučnější.

Americký Kongres rotiž dospěl k závěru, že je zapotřebí zvýšit hlučnost elektromobilů a hybridních vozů. Sněmovna reprezentantů v noci přijala zákon, na jehož základě budou muset regulační úřady stanovit minimální hlasitost zvuku těchto vozidel.

Stalo se to na podnět slepeckých organizací, které si již delší dobu stěžují na nedostatečný hluk elektromobilů a hybridních vozů. Loňská studie amerického Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) pak dospěla k závěru, že pravděpodobnost srážky s chodcem je u hybridních vozů v některých situacích dvojnásobná oproti běžným automobilům.

"Trend zvyšování počtu ekologických vozidel na silnicích neúmyslně ohrozil bezpečnost slepců a dalších chodců," uvedl demokratický kongresman Edolphus Towns. Republikánský kongresman Cliff Stearns dodal, že nový zákon bude chránit kromě slepých chodců i vyznavače joggingu, děti a další lidi, kteří potřebují být varováni před blížícím se automobilem. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Barack Obama.

Automobilky již skutečně vyvíjejí umělé zvuky, které by elektromobily a hybridní vozy mohly vydávat.

 

Právě se děje

Další zprávy