Americká vláda investuje miliardy dolarů do vývoje aut bez řidiče. Připraví pro ně zákony

15. 1. 2016 21:45
Během příštích deseti let by měla americká vláda investovat okolo 3,9 miliardy dolarů do podpory vývoje aut bez řidiče. Peníze půjdou na pokrytí pilotních programů, testů a případnou změnu infrastruktury. V USA by navíc mělo brzy dojít ke změně silničních zákonů tak, aby umožňovaly jízdu takových vozů.
autonomní
autonomní | Foto: Volvo

Americká vláda se rozhodla silně podpořit vývoj autonomně řízených vozidel. Na autosalonu v Detroitu to oznámil americký ministr dopravy Anthony Foxx s tím, že se v příštích deseti letech najde v rozpočtu na 3,9 miliardy dolarů, což je asi 96,3 miliardy korun. Tyto peníze pak půjdou zejména na testování bezpilotních aut.

„Řeknu to jednoduše. V roce 2016 uděláme vše pro to, abychom zlepšili bezpečnost a udržitelnost dopravních inovací. Rozšíření a vývoj autonomních vozidel je uskutečnitelný,“ prohlásil Foxx podle serveru Autoblog.com.

Oznámil také, že jeho ministerstvo začne během následujícího půl roku víc spolupracovat s dalšími úřady na tom, aby se připravila legislativa pro provoz aut bez řidiče. Úřad NHTSA, který se ve Spojených státech stará o bezpečnost na silnicích, by měl vypracovat podrobná pravidla. V některých státech USA už je zkušební provoz autonomních vozů povolen. Například Kalifornie ale před nedávnem podmínky zpřísnila.

Někteří výrobci zůstávají skeptičtí, ačkoliv je už dnes technologie v podstatě k dispozici. Například výrobce elektromobilů Tesla své vozy vybavil poloautomatickým řízením, které umožňuje třeba i změnu pruhů na dálnici nebo jízdu po okresních silnicích. Ford slibuje, že jeho vozy budou umět jezdit samy v roce 2020. „Plně automatických vozů se v této dekádě nedočkáme,“ komentoval vývoj Volkmar Denner, šéf firmy Bosch, která automobilkám systémy dodává.

Prohlášení americké vlády podpořit vývoj elektromobilů přišlo jen několik dní poté, co kalifornské úřady zveřejnily statistiky poruch testovaných autonomních vozidel. Ty odhalily velké množství chyb, při kterých se autopilot samovolně odpojil. Více se dočtete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy