Americká krása v jedné stopě. V Brně vystavují Harleye, včetně elektrické novinky

Americká krása v jedné stopě. V Brně vystavují Harleye, včetně elektrické novinky
K vidění zde budou nejstarší modely značky. Na obrázku je model L17T se sajdkárou.
Model z roku 1917 má litrový dvouválec do V.
Vojenský Harley-Davidson WLA z období druhé světové války. Jednalo se o speciální úpravu civilního typu WL s dvouválcem o objemu 750 kubických centimetrů. Právě tento model dostal přezdívku Liberator, protože s ním američtí vojáci osvobozovali západní Evropu.
Motorky jsou na výstavě i zavěšeny pod stropem. V popředí současný model Breakout 114.
Foto: Galerie Vaňkovka
Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 2. 2020 8:54
V brněnském obchodním centru Vaňkovka bude od této soboty 8. až do 22. února k vidění 40 kusů motocyklů Harley Davidson, a to od více než stoletých veteránů až po nejnovější kus, elektrický model LiveWire z roku 2020.

Zajímavě pojatá expozice, v níž se některé motorky vznáší na lanech a jiné jsou umístěny na korbě pick-pu či na zavěšeném ostrovu uprostřed rozsáhlého atria, představí průřez historií nejslavnější motocyklové značky založené v roce 1903.

Nejstarším vystaveným modelem je zrekonstruovaný typ 16J z roku 1916. Nechybí vojenské motorky se sajdkárou z první světové války ani vojenský typ WLA, který za druhé světové války používaly předsunuté hlídky americké armády. Tento motocykl tedy býval často prvním americkým strojem, který mohli obyvatelé osvobozovaných vesnic a obcí v západní Evropě spatřit. Proto se mu také říká Liberator.

Tyto veterány doplní i novější typy, například model Fat Boy, který proslavil film Terminátor 2 s Arnoldem Schwarzeneggerem. K vidění bude verze vyrobená v roce 2008 k oslavě 115. výročí značky i nejnovější modelový rok 2020.

Nejzajímavější a dost možná také nejkontroverznější novinkou pak bude motocykl LiveWire ELW, který má místo typického vidlicového dvouválce elektromotor. Typ, který letos vstupuje na český trh, má na jedno nabití ujet 158 kilometrů a z nuly na sto zrychlí za tři vteřiny. Cena je stanovena v přepočtu na necelých 700 tisíc korun.

Výstavu motorek ve Vaňkovce doplní nejrůznější doprovodný program: jízda na simulátoru, soutěž v páce nebo jízdy zručnosti. Na fotografie výstavy se podívejte do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy