Američany do malých aut neposadíte. Minivozy Smart v USA a Kanadě končí

ČTK ČTK
30. 4. 2019 10:47
Malý dvoumístný automobil Smart německé automobilky Daimler na konci nynějšího modelového roku zmizí z trhu ve Spojených státech a Kanadě, oznámila společnost. Auto si na těchto trzích sice našlo své místo, ale zájem o ně nebyl nijak velký a stále klesá, uvedla agentura Reuters.
Elektrický Smart fortwo.
Elektrický Smart fortwo. | Foto: Daimler

Prodej široké škály malých automobilů se v USA v posledních letech propadal. Relativně levný benzin a silná ekonomika stimulovaly spotřebitele k nákupům sportovně-užitkových vozů (SUV). V březnu se tam prodalo jen 90 smartů, což bylo o 18 procent méně než před rokem.

Elektromobily Smart nabízely dojezd na vzdálenost necelých 100 kilometrů, zatímco středně velké vozy jako Model 3 od automobilky Tesly 425 kilometrů, včetně většího prostoru pro cestující i náklad.

Automobilka Daimler uvedla, že k rozhodnutí ukončit nabídku automobilu Smart na americkém a kanadském trhu ji vedlo více faktorů. Vedle oslabení trhu malých vozidel i vysoké náklady na homologaci těchto modelů. Prodej smartů s benzinovým motorem Daimler ukončil už v roce 2017.

 

Právě se děje

Další zprávy