Američané jsou letos opět nejvíce spokojení s Lexusy

ČTK ČTK
25. 6. 2011 5:28
auto

Značka Lexus automobilky Toyota se  v USA vrátila na první příčku v hodnocení kvality aut. Loni se propadla na čtvrtou pozici. Další místa patří automobilkám Honda a její luxusní divize Acura.

Naopak až na spodní příčku v žebříčku studie kvality americké společnosti J.D. Power and Associates spadly vozy Dodge.

V průzkumu dotazovaní odpovídali na otázku, jaké problémy měli s vozem modelového roku 2011 v prvních 90 dnech od jeho zakoupení. Celkem se ho zúčastnilo 78 000 lidí. Majitelé měli v průměru 107 problémů na 100 vozů, což je mírné zlepšení proti předchozímu roku, kdy bylo hlášeno 109 problémů.

U širšího měřítka, které zahrnuje všechny nové nebo významně předělané vozy, se tento ukazatel zhoršil o deset procent na 122 problémů. Nejvíce problémů bylo v kategoriích motor/převodovka a audio/zábava/navigace.

Do první pětky se dostaly ještě Mercedes-Benz, Mazda a loňský lídr Porsche. Nadprůměrné hodnocení mělo pouze prvních deset značek. V první desítce byly rovněž značky Cadillac a GMC, které patří automobilce General Motors. Do desítky se vrátila i Toyota. Naopak vypadly Hyundai a Lincoln, luxusní značka Fordu.

Ford klesl z loňského pátého místa na 23. pozici. To je nejhorší příčka za poslední desetiletí. Příčinou ovšem může být to, že Ford zavedl do vozů Ford Edge a Ford Explorer nový systém na palubní desce. Ten umožňuje řidiči ovládat klimatizaci, navigaci a zábavní funkce hlasem. Některé nedostatky nové technologie měly podle J.D Power největší dopad na hodnocení Fordu.

 

Právě se děje

Další zprávy