Mapa ukazuje, kde si dát pozor na opilce za volantem. Praha není překvapivě nejhorší

Eva Srpová Eva Srpová
30. 12. 2022 10:52
Vánoční svátky a Silvestr jsou období, kdy mají řidiči blíž k tomu sednout si za volant opilí nebo minimálně se zbytkovým alkoholem v krvi. Statistika ukazuje, kde tito lidé častěji bourají.
Foto: Shutterstock

Vínečko bílé, jsi od mej milej, zpívá se na Moravě často. Bohužel oblast jihozápadní Moravy je nejrizikovější, pokud jde o počet nehod, při kterých byli řidiči posilněni alkoholem.

Ukazují to statistiky zpracované Českou kanceláří pojistitelů. Zdaleka nejhorší je okres Břeclav, kde se u každé osmé nehody potvrdil vliv alkoholu. V celorepublikovém průměru vychází, že opilý řidič způsobí každou dvacátou nehodu. Enormní rizikovost vychází také v okrese Plzeň-sever, Tachov, Znojmo, Hodonín a Jindřichův Hradec, kde podíl nehod pod vlivem alkoholu vždy překračuje 10 procent všech šetřených nehod. 

Statistika navíc ukazuje, že problém je dlouhodobý, vysoká rizikovost těchto okresů většinou vycházela i v předchozích srovnání ČKP v minulých letech. Výrazně si ale pohoršily okresy Vyškov, Jičín a Hodonín. 

Víc zranění i úmrtí

Nehody pod vlivem jsou problematické proto, že riziko zranění nebo dokonce úmrtí je vyšší. "U všech dopravních nehod vychází, že přibližně každá pátá nehoda šetřená Policií ČR končí zraněním nebo úmrtím účastníka dopravní nehody. U nehod s alkoholem je riziko zranění a úmrtí proti ostatním nehodám téměř dvouapůlnásobné, kdy 42,8 procenta nehod pod vlivem alkoholu zahrnuje zranění nebo úmrtí," uvádí Petr Jedlička, pojistný matematik ČKP.

Lidé se v průzkumu navíc přiznávají, že řídí připití častěji. "V našem aktuálním průzkumu se každý desátý člověk přiznal, že usedá za volant po požití alkoholu nebo jiných návykových látek častěji než v předchozím roce. Tento fakt je jednoznačně alarmující a může mírně klesající trend posledních let do budoucna bohužel změnit, " upozorňuje Jan Matoušek z České asociace pojišťoven.

Nejhorším místem pro opilé řidiče, kdy přestávají řízení zvládat, jsou především křižovatky velkých měst, ale také bourají často do stromů okolo silnic. "Mezi hlavními příčinami nehod se pak objevuje nepřizpůsobení rychlosti, nevěnování se řízení, nezvládnutí řízení vozidla, nesprávné otáčení nebo couvání či jízda po nesprávné straně vozovky," dodává Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která zpracovává podklady pro projekt Portál nehod.

A kde se naopak bourá s alkoholem v krvi nejméně? Překvapivě stále velmi dobře si v tomto ohledu vede Praha, a to spolu s okresem Pelhřimov a také Rakovník. Na podrobná data se podívejte do mapy výše.

 

Právě se děje

Další zprávy