Alfa Romeo Giulietta získala dvě spojky

Michal Karat
28. 2. 2012 5:45
Cena Alfy Romeo Giulietta s dvouspojkovou převodovkou na českém trhu začíná na hranici šesti set tisíc korun
Foto: Alfa Romeo

Dvouspojkovou automatickou TCT převodovku slibuje Alfa Romeo pro Giuliettu už od jejího uvedení na trh. Teď se konečně dostává do prodeje i v ČR. Kdo má tedy zájem o italský hatchback velikosti VW Golf, ale chce za sebe nechat řadit, má konečně i tuto možnost.

Dvouspojková převodovka se ovládá podobně jako klasický automat, místo hydrodynamického měniče je ale mezi motorem a převodovkou umístěna dvojice suchých spojek. Princip činnosti je jednoduchý. Zatímco je jedna se spojek sepnuta, druhá je rozepnuta a umožňuje předřadit v převodovce následující rychlost - při zrychlování tu nejbližší vyšší, při zpomalování tu nižší, aniž by se o to musel řidič starat. Celý proces řazení je tak velmi rychlý. Navíc, na rozdíl od klasických automatů, jsou ztráty v převodovce jen minimální (srovnatelné s manuální převodovkou), a tak spotřeba obvykle není výrazně vyšší.

Alfa Romeo Giulietta TCT je dodávána k motorům 1,4T MultiAir (125 kW) a 2,0 JTDm (125 kW). Automobil zrychluje s novou převodovkou z klidu na 100 km/h za 7,7 resp. 7,9 s, v obou případech je tedy sprint o desetinu sekundy rychlejší než s manuální převodovkou. Nižší je kupodivu také kombinovaná spotřeba 5,2 l/100 km (-0,6 l/100 km) resp. 4,5 l/100 km (-0,2 l/100 km).

Benzinová Alfa Romeo TCT stojí v ČR 599 900 korun, naftová 707 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy