Akcie automobilek Hyundai a Kia poklesly. Na vině je vyšetřování potíží s nevybuchlými airbagy

ČTK ČTK
19. 3. 2018 15:46
Akcie největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor a její sesterské společnosti Kia Motors dnes výrazně oslabily kvůli zprávě o tom, že americké úřady vyšetřují problémy s airbagy v jejich vozech. Investoři se obávají nákladů, které by si mohlo vyžádat svolání automobilů k opravě.
Hyundai Sonata modelového ročníku 2018 ve verzi pro americký trh
Hyundai Sonata modelového ročníku 2018 ve verzi pro americký trh | Foto: Aktuálně.cz

Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) o víkendu uvedl, že zkoumá, proč se v některých vozech Hyundai Sonata a Kia Forte při nehodách neaktivovaly airbagy. Úřad má v souvislosti s těmito případy zprávy o čtyřech mrtvých a šesti zraněných.

Kia Forte designově vychází z modelu Stinger, technicky však odpovídá spíše evropskému cee´du
Kia Forte designově vychází z modelu Stinger, technicky však odpovídá spíše evropskému cee´du | Foto: Kia

Vyšetřování se podle NHTSA týká zhruba 425 000 vozů. Analytici společnosti Hi Investment & Securities odhadují, že výměna airbagů v těchto automobilech by mohla stát až 575 milionů dolarů (téměř 12 miliard Kč). Cena akcií společnosti Hyundai se dnes propadla o téměř pět procent a akcie firmy Kia oslabily o téměř čtyři procenta.

Hyundai a Kia jsou nejznámější značky pátého největšího výrobce automobilů na světě. Hyundai vloni prodal celkem 3 951 176 automobilů, dceřiná značka Kia pak 2 511 293 modelů.

Hyundai a Kia mají výrobní podniky po celém světě včetně České republiky (Nošovice) a Slovenska (Žilina), problematické modely Sonata však sjíždějí z výrobních linek alabamského závodu v Montgomery, Kia model Forte vyrábí v jihokorejském Hwaseongu.

 

Právě se děje

Další zprávy