Agent s povolením dobíjet: James Bond dostane v příštím filmu Aston do zásuvky

Legendární Aston Martin DB5 vymění Daniel Craig v příštím filmu za první elektromobil britské značky. Podívejte se na něj do galerie.
Aston Martin zatím zveřejnil z modelu Rapide E jen obrázek kola a blatníku.
Kromě toho je z nákresu patrné, jak bude vypadat hnací ústrojí.
Auto ale bude vypadat zvenku do velké míry stejně jako stávající čtyřdveřové kupé Rapide S, které je však poháněno dvanáctiválcem.
Aston Martin Rapide S.
Foto: Bond Car List, archiv
Martin Přibyl Martin Přibyl
15. 3. 2019 10:59
James Bond se svými sporťáky s otočnými značkami, kulomety, kouřovou clonou a dalšími technickými vychytávkami od oddělení Q nikdy neplatil za ekologicky založeného člověka, který by si doma hýčkal elektromobil s potahy z vegetariánské kůže. Podle britského bulvárního deníku Sun se ale přinejmenším to první má v příštím filmu změnit.

Nová bondovka dostane jméno Shatterhand, ale klidně by se mohla jmenovat Srdečné pozdravy od nabíječky. Ústřední roli v neuvěřitelné hlavní honičce filmu totiž podle informací britských novinářů dostane zbrusu nový elektrický Aston Martin Rapide E. Jedná se o první elektrický Aston, který vznikne v omezené sérii pouhých 155 aut a jeho cena se bude pohybovat okolo 250 tisíc liber (tedy asi 7,5 milionu korun).

Čistě elektrická verze bude vypadat podobně jako stávající dvanáctiválcový Rapide S na obrázku.
Čistě elektrická verze bude vypadat podobně jako stávající dvanáctiválcový Rapide S na obrázku. | Foto: Aston Martin

Režisér Cary Joji Fukunaga je prý toho názoru, že doba dospěla k tomu, aby agent 007 řídil elektrické auto. Podle Sunu se ale nemusíme bát o to, že by elektrický Aston postrádal vychytávky, na které jsme byli u Bondových aut zvyklí. Fukunaga prý úzce spolupracuje s britskou automobilkou na tom, aby jedno z aut bylo pro natáčení hotové.

To totiž nemusí být úplně snadné. Film by se měl začít natáčet v dubnu, první zákaznické dodávky Rapidu E jsou ale naplánovány až na konec letošního roku. Do kin by pak Shatterhand měl dorazit napřesrok v dubnu.

První elektrický Aston Martin bude vycházet z konvenčního luxusního čtyřdveřového kupé Rapide S, místo dvanáctiválce ale bude osazen dvojicí elektromotorů o celkovém výkonu 610 koní a točivém momentu 950 Nm. S velkou, 65kWh baterií je cílem, aby vůz ujel na jedno nabití přes 320 kilometrů. Kromě toho nabídne zrychlení z nuly na sto pod čtyři vteřiny.

Elektrický Rapide má být navíc (podobně jako chystané Porsche Taycan) osazen výkonným 800V palubním systémem, který britská automobilka vyvinula společně s Williamsem. Ten umožní skutečně rychlé dobíjení: systém by měl na 100kW nabíječce umožnit dobít za hodinu dost energie k ujetí 500 kilometrů (pokud na to tedy bude stačit baterie v autě).

 

Právě se děje

Další zprávy