70 superveteránů bude k vidění na zámku Loučeň

ČTK ČTK
11. 5. 2012 9:02
Pořadatelé zajistili účast osmi vozů Bugatti a šesti Ferrari
Foto: Aktuálně.cz

Také šest aut, které patří mezi poklady automobilové historie, a kterým je více než sto let, uvidí návštěvníci prvního ročníku výstavy historických vozidel Chateau Loučeň Concours d´Elegance na zámku Loučeň o tomto víkendu.

Celkem se přehlídky zúčastní 70  aut značek Ferrari, Hispano Suiza, Maserati, Bugatti,  Laurin&Klement a dalších.

Kromě sběratelů své cenné kousky zapůjčí i Národní technické muzeum a Škoda Auto Muzeum.

K nejcennějším exponátům bude patřit dvojnásobný šampion formule 1 Ferrari 500 F2 zapůjčený přímo továrnou v Maranellu, Laurin & Klement typ F ze sbírky Ladislava Samohýla nebo nově zrestaurovaný Wartburg 5HP z roku 1900 ze sbírek Národního technického muzea.

Na výstavě se objeví celkem šest historických Ferrari, osm vozů Bugatti či tři Rolls-Royce.

Doprovodné akce pro celou rodinu

Během akce se na Loučni uskuteční také stylové prohlídky zámku a v zámecké Oranžerii proběhnou v sobotu tematické přednášky nejenom k historii a budoucnosti automobilismu, ale také o spojení automobilů s uměním.

hateau Loučeň Concours d´Elegance se inspirovala u podobných světových akcí, jako je Villa d´Este či Pebble Beach a postupně by se měla stát nejdůležitější a nejprestižnější přehlídkou tohoto typu ve střední a východní Evropě.

Vystavené vozy se utkají o čtyři ceny. První z nich dostane nejlepší vůz vyrobený do roku 1945, další cena pak čeká na poválečné vozy a třetí je pro nejlepší Ferrari.

O těchto třech trofejích bude rozhodovat kvalifikovaná porota soutěže. O čtvrté ceně, která nese jméno proslulého karosáře Uhlíka, budou hlasovat návštěvníci.

Počet vstupenek je omezený na 3000 kusů a většina již zmizela v předprodeji. Vstup na jeden den vyjde na 500 korun, na oba dny stojí 900 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy