BMW naděluje. 600 koní jako dárek ke třicetinám modelu "M5"

Radek Pecák Radek Pecák
9. 5. 2014 8:43
Vznikne třísetkusová limitovaná edice vozu, který zvládne zrychlit z nuly na sto za méně než čtyři sekundy.
Kompletní pětice vozů M5, které vznikly během 30 let.
Kompletní pětice vozů M5, které vznikly během 30 let. | Foto: BMW

Až na 600 koňských sil vytáhli technici divize „M“ automobilky BMW výkon dvojnásobně přeplňovaného osmiválce, který se nachází pod přední kapotou současné generace vozu M5.

Je to dárek ke třicetinám tohoto vozu. Oficiální představení se uskuteční na festivalu rychlosti v britském Goodwoodu, už teď ale automobilka představila základní technická data tohoto supersedanu.

Vůz ze speciální edice k 30. výročí má speciální lak.
Vůz ze speciální edice k 30. výročí má speciální lak. | Foto: BMW

Oproti standardní verzi M5 má speciální třísetkusová edice posílený výkon o 40 koňských sil, maximální točivý moment (k dispozici je mezi 1500 až 6000 otáčkami motoru) je vyšší o 20 Nm a dosahuje 700 Nm. Ke zvýšení výkonu došlo především díky zvýšení plnicího tlaku turbodmychadel.

I když je hmotnost vozu bezmála 1900 kilogramů, dokáže díky těmto parametrům motoru zrychlovat z nuly na stokilometrovou rychlost během 3,9 sekundy. Maximální rychlost zůstává  omezena na 250 kilometrů v hodině,  je si však možno připlatit za navýšení až na hodnotu 305 kilometrů v hodině.

Rovněž záď supersedanu M5 vyzařuje sílu.
Rovněž záď supersedanu M5 vyzařuje sílu. | Foto: BMW

Ve voze se rovněž nachází přepracovaný systém M Dynamic mode a upravený elektronický stabilizační systém DSC.

Vůz se od ostatních BMW M5 bude logicky odlišovat také po vizuální stránce. Bude tedy nalakován speciálním odstínem barvy, která má v ceníku oficiální název Frozen Dark Silver, uvnitř bude interiér s kůží Merino a alcantarou. Na speciální edici budou upozorňovat hliníkové dekory i číslovaná plaketa. Vůz je postaven na dvoubarevných kolech, která mají vzadu rozměr 295/30 ZR20. Vpředu jsou pak pneumatiky o tři centimetry užší.

Cenu zatím BMW nezveřejnilo.

 

Právě se děje

Další zprávy