510 koní v poušti: Range Rover má nový rekord

Tomáš Rybecký
20. 11. 2013 15:25
Nástrahy pouště Rub al-Chálí překonal sériový Range Rover Sport za 10 hodin.
Foto: Range Rover

Range Rover stanovil nejrychlejší zaznamenaný čas pro přejezd pouště Rub al-Chálí. O rekordní výkon se v sériovém voze Range Rover Sport postaral Španěl Moi Torrallardona.

V náročných podmínkách největší písečné poušti světa je přežití skutečně náročnou zkouškou pro každého člověka i stroj. Teploty zde přesahují 50 °C.

Tým jezdce Moie Torrallardony, který má desetileté zkušenosti i z Rallye Dakar, překonal cestu z Wadí Adda Wasir v Saúdské Arábii na hranici Spojených arabských emirátů za 10 hodin a 22 minut při průměrné rychlosti 81,87 km/h, přičemž urazil vzdálenost 849 km.

Foto: Range Rover

Vozem, který Torrallardona řídil, byl nový Range Rover Sport s jedinou úpravou oproti sériové verzi, kterou byl na poušti nezbytný ochranný kryt podvozku. Vůz pohání přeplňovaný pětilitrový zážehový osmiválec s výkonem 510 koní a použity byly i standardní pneumatiky.

Torrallardona k přejezdu pouště uvedl: „Nástrahám v poušti se nic nevyrovná, je to nemilosrdné, neúprosné a občas smrtící prostředí. Jízda v poušti vyžaduje jedinečnou kombinaci rychlosti, šikovnosti a technických schopností. Je velmi důležité na duny najíždět s naprostou přesností. Abyste poznali správný okamžik, kdy máte jet naplno a kdy máte zpomalit, musíte mít potřebné zkušenosti a jasný úsudek."

Po červnové účasti na závodě Pikes Peak se jedná již o druhou extrémní zkoušku nového Range Roveru Sport. Stejně jako nyní i na hoře Pikes Peak Range Rover stanovil rekord pro sériová SUV.

 

Právě se děje

Další zprávy