15 klíčových faktů o nejrychlejším Fordu Focus všech dob. Auto jsme zkoušeli na silnici i na okruhu

15 klíčových faktů o nejrychlejším Fordu Focus všech dob. Auto jsme zkoušeli na silnici i na okruhu
1. Označení RS už je pro fanoušky rychlých Fordů kultovní. Poprvé ho značka pro rychlé verze svých aut začala používat již v roce 1968.
2. Pod kapotou je stejný motor, jaký pohání základní verzi americké legendy jménem Ford Mustang. Má tedy 350 koní a auto je schopen rozjet až na 266 kilometrů v hodině.
3. Poprvé se konstruktéři rozhodli použít pohon všech kol. I díky tomu auto nyní z klidu na stovku akceleruje za 4,7 sekundy.
4. Interiér je pohodlný. Od běžného focusu ho odlišuje jen pár detailů. Například modře prošitá kůže na volantu.
Foto: Ford
Radek Pecák Radek Pecák
5. 2. 2016 19:03
Dokonce i slavný americký automobilový závodník a showman Ken Block se několik let podílel na vývoji nejnovější generace legendárního Fordu Focus RS. Ten, který právě nyní přichází na trh, a který mohl redaktor Aktuálně.cz dva dny testovat na španělských silnicích i na závodním okruhu ve Valencii, má právě proto charakter plně uspokojující jak ty, kteří mají rádi čistou stopu pro maximálně efektivní rychlou jízdu, tak i ty, jimž se líbí projíždění zatáček bokem napřed s pořádným doprovodným dýmovým efektem.

Porovnání nového Fordu Focus RS s konkurenčními vozy s pohonem všech kol - BMW M135i  a Volkswagenem Golf R si prohlédněte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy