Dětská rouška za tři stovky i "pseudorespirátor". Lidé dál zkouší na pandemii vydělat

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 19. 3. 2020 16:52
Z roušek i respirátorů se kvůli šířící se pandemii koronaviru stala vzácná komodita. Řada lidí se je proto stále snaží udat za co nejvyšší cenu, například dražbou přes portál Aukro. "Aukro registruje zvýšený zájem o všechny zdravotnické pomůcky, zejména o roušky a respirátory," potvrzuje pro on-line deník Aktuálně.cz za prodejní portál Tomáš Skolek.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jakub Plíhal

Ve čtvrtek nabízelo české on-line tržiště při vyhledávání slova "respirátor" přes 160 inzerátů. Nabídka roušek je podobně široká.

Při hledání respirátorů na kupujícího "vyskočí" rovněž inzeráty nabízející ke koupi roušky, které mají obecně nižší ochranu. Někteří prodávající přitom svůj produkt označují jako respirátor/rouška, byť nabízí pouze roušku.

Jeden z uživatelů pak například zařadil do své nabídky dva kusy antivirové ústenky pro děti za 705 korun (jeden za zhruba 350 korun). Stejný produkt prodává česká firma Nanospace, která se specializuje na antialergické výrobky z nanovláken, za částku 49 korun. 

Aukro se orientuje jak na aukce, tak i na prodej a nákup za pevné ceny.  Ministerstvo financí od čtvrtého března reguluje cenu respirátorů třídy FFP3. V případě respirátorů vyrobených v Evropské unii resort stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 211,75 korun. U respirátorů, které pochází ze zemí mimo unijní svazek, je limit stanoven na 423,50 korun.

Aukční portál pro Aktuálně.cz potvrdil, že nabídky na webu monitoruje pro případ, že by tam ochrannou pomůcku někdo vystavovoval za nepovolenou cenu. "Pokud cena respirátoru s filtrační třídou FFP3 převyšuje uvedenou částku 423 Kč (vč. DPH), nebo je zboží vystaveno v aukci, takže by se mohlo 'vyšroubovat' (jeho cena - pozn. red.), nabídku Aukro zruší," potvrdil postup Skolek.

Nabídku podle něj prochází zaměstnanci Aukra každý den. "Problém je v tom, že prodejci nabídku různě skrývají, například jako f - f - p- 3, a obnovují. Takže není možné odchytit vše. Aukro také ruší nabídky na základě podnětů od uživatelů," dodává Skolek.

Na webových stránkách skutečně není v současné době k vidění, že by někdo pořádal aukci na respirátor FFP3. Jinak je tomu ale v případě respirátorů jiných tříd, roušek nebo třeba dezinfekcí. Jejich ceny stát nezastropoval a ani do budoucna to zatím nezamýšlí. "Co se týče případného rozšíření cenové regulace na další ochranné pomůcky, ministrestvo to v tuto chvíli neplánuje a ani žádný z příslušných rezortů takový požadavek nevznesl," sdělil tiskový mluvčí resortu Zdeněk Vojtěch. Do prodejů jiných zdravotnických pomůcek tak podle Skolka Aukro zasahuje jen v extrémních případech. 

Uživatelé tak mohou na tomto aukčním portálu narazit například na padesátimililitrovou dezinfekci na ruce značky Lilien za 500 korun. Také je zde možné koupit balení dvaceti obyčejných chirurgických roušek za 999 korun - tedy jeden kus za skoro 50 korun. Podobných inzerátů je na stránkách více.

"Ceny roušek vzrostly na těchto alternativních trzích na násobky," potvrzuje pro Aktuálně.cz mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov s tím, že za běžné situace se cena chirurgické roušky pohybuje v jednotkách korun.

Ještě v úterý se mezi inzeráty "vyjímala" například nabídka respirátoru za 249 korun, která však už podle fotografie měla k této zdravotnické pomůce daleko. Ve skutečnosti šlo jen o obyčejnou masku s provázkem. 

Skolek dodal, že všem uživatelům portálu bylo rozesláno sdělení, které apeluje na všechny prodejce, aby vzali v úvahu současnou závažnou situaci a nedostatkové zdravotnické potřeby nenabízeli za přemrštěné ceny. 

 

Právě se děje

Další zprávy