Toyen, Mucha, Preisler. Jarní aukce v Mánesu nabídne unikátní umělecká díla

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková - za podpory: loos gallery logo
10. 4. 2021 17:00
Přes 140 uměleckých děl se objeví v nabídce jarní aukce síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Na prodej budou levnější položky stejně jako díla mimořádné hodnoty. Podívejte se na nejzajímavější "kousky", o které se budou sběratelé zřejmě přetahovat.
František Kupka, Ženská hlava-znak firmy Waldes
František Kupka, Ženská hlava-znak firmy Waldes | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Kupka pro přítele

Sbírka mecenáše umění a továrníka Jindřicha Waldese je dnes mezi sběrateli pojmem, který funguje jako známka ověřeného původu a kvality. V dubnové aukci se objeví konvolut čtrnácti vzácných kreseb Františka Kupky právě z této cenné sbírky.

První z těchto kreseb koupil Waldes přímo od Františka Kupky v březnu 1919, ihned po jejich seznámení. Jejich setkání následně přerostlo v dlouholeté přátelství, které vydrželo až do smrti Waldese v roce 1941.

Waldesova sbírka Kupků byla nejvýznamnější na světě a Waldes byl od počátku jediným Kupkovým velkorysým podporovatelem a propagátorem. Vyvolávací ceny kreseb se pohybují v rozmezí od 25 tisíc do 150 tisíc korun. V aukci se rovněž objeví Kupkova slavná bronzová medaile Ženská hlava Miss KIN - znak firmy Waldes, kterou Kupka vytvořil speciálně pro svého přítele.

 

Právě se děje

Další zprávy