Toyen, Mucha, Preisler. Jarní aukce v Mánesu nabídne unikátní umělecká díla

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková - za podpory: loos gallery logo
10. 4. 2021 17:00
Přes 140 uměleckých děl se objeví v nabídce jarní aukce síně Adolf Loos Apartment and Gallery. Na prodej budou levnější položky stejně jako díla mimořádné hodnoty. Podívejte se na nejzajímavější "kousky", o které se budou sběratelé zřejmě přetahovat.
Toyen, Cirkus, 1925
Toyen, Cirkus, 1925 | Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery.

Vzácná Toyen

Nejvýznamnější položku aukce představuje vrcholný obraz Toyen s názvem Cirkus. Tento atraktivní olej namalovala Toyen v roce 1925, a pochází tak z autorčina vzácného, sběratelsky velmi ceněného pařížského období.

"Obraz reflektuje autorčiny malířské tendence při její první cestě do Paříže. "Je jedním z nejdůležitějších děl a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Toyen značně předstihla vývoj světového malířství," popisuje ředitel aukční síně Vladimír Lekeš.

Toyen Cirkus poprvé vystavila v roce 1925 na proslulé světové výstavě 'L'art d'aujourd'hui (Umění dneška) v Paříži, společně s obrazem Přístav, který je nyní ve sbírce francouzského Národního muzea moderního umění Centre Georges Pompidou v Paříži.

Tvorba Toyen zejména z tohoto tvůrčího období dosahuje na aukčním trhu světových rekordů, mezi sběrateli je velmi žádaná a vyhledávaná. Vyvolávací cena tohoto obrazu je 23 milionů korun. Podobné dílo Toyen s názvem Piková dáma pocházející ze stejného roku se loni prodalo ve stejné aukční síni za rekordních 79 milionů korun.

O důležitosti plátna svědčí i fakt, že byl zařazen na obálku knižní novinky Magický věk. Obraz pochází z jedné z nejvýznamnějších českých sbírek.

 

Právě se děje

Další zprávy