Ať se mzdy odvíjejí i podle zdražování, žádají odbory. Obávají se znehodnocení platů

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
24. 2. 2020 17:14
Odbory kvůli vývoji inflace přehodnotí své požadavky na růst mezd. Pro letošek chtějí odboráři růst mezd o šest až sedm procent, nově budou chtít do kolektivních smluv zapracovat takzvané inflační doložky. Mzdy by se tak odvíjely navíc i podle inflace.
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.
Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. | Foto: Lukáš Bíba

V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu meziročně o 3,6 procenta, což bylo nejvíc od března 2012.

Podle Středuly je už nyní zřejmé, že původně požadovaný růst o šest až sedm procent stačit odborům nebude. "My je (požadavky) jednoznačně přehodnotíme a budeme chtít do kolektivních smluv, aby byly inflační doložky. To znamená: při určitém vývoji inflace, aby došlo k tomu, že tam budeme mít ten rozdíl skutečného růstu těch příjmů. Není přece možné, aby se tímto způsobem znehodnotily mzdy zaměstnanců a platy," řekl Středula.

Analytička Helena Horská poukazovala na to, že už v předchozích letech rostly mzdy mnohem rychleji a dosahovaly několikaletých maxim. Člen Bankovní rady ČNB Tomáš Holub poznamenal, že řada firem už je nyní v mělké recesi a pro mnohé podniky by bylo poměrně náročné šestiprocentní mzdový růst splnit.

Česká národní banka začátkem února především kvůli inflaci zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 2,25 procenta. Holub v ČT řekl, že v ročním horizontu se inflace bude vracet ke dvěma procentům.

"Podle mého názoru bylo vhodné vyslat určitý signál, že centrální banka je připravena toto snížení inflace podpořit svojí měnovou politikou, to znamená dalším zvýšením úrokových sazeb," řekl. Zvýšení sazeb o čtvrt bodu však označil spíše za signální věc. Není to podle něj nic, co by ekonomický vývoj zlomilo. Guvernér ČNB Jiří Rusnok po zvýšení sazeb uvedl, že další zvýšení sazeb kvůli inflaci v letošním roce již neočekává.

 

Právě se děje

Další zprávy