Nové nařízení komplikuje chod malých tetovacích studií, hrozí likvidace, míní tatéři

ČTK ČTK
6. 1. 2022 12:32
Nabídka tetovacích barev není v důsledku nové regulace nebezpečných chemických látek podle Asociace profesionálních tatérů a piercerů aktuálně zdaleka tak široká jako dříve. Provozovatelé studií jsou nuceni pracovat s novými barvami, které neměli možnost si dostatečně "osahat". Řekl to mluvčí Asociace profesionální tatérů a piercerů a provozovatel pražského tetovacího studia Hell Miloslav Míka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Nová pravidla podle Míky přinesla problémy zejména menším tetovacím studiím, pro které jsou transakční náklady na zajištění dodávek ze zahraničí v kombinaci s vyššími cenami nových produktů na hranici likvidace.

Evropské nařízení od ledna podle Míky zakázalo používání většiny z dosavadních konzervantů barev, které by mohly znamenat toxicitu pro organismus z mnoha důvodů. Na seznam zakázaných chemických látek bylo na základě evropského nařízení REACH o regulaci chemických látek v roce 2020 zařazeno 4000 substancí. Výrobci zároveň dostali možnost se novým pravidlům přizpůsobit během dvouletého přechodného období, které skončilo na začátku letošního roku.

"Ačkoliv tato legislativní změna byla avizována s předstihem, adaptace výrobců probíhala pomaleji, než se očekávalo. Toto zdržení bylo prodlouženo distributory tetovacích barev, kteří čekali, až budou tyto barvy dostatečně otestovány," uvedl Míka.

Doplnil, že doba, kterou výrobci dostali na přizpůsobení se změnám, není podle mnohým provozovatelů tetovacích studií dostatečná pro vývoj produktu, který v těle zůstává mnoho let a jehož vlastnosti se mohou časem měnit.

Provozovatelé některých větších tetovacích studií pro zásobování podle Míky využili jak české, tak zahraniční dodavatele, čímž situaci vyřešili z legislativní stránky. Tuto cestu však nemohli podle něj zvolit všichni poskytovatelé služeb, potíž je to hlavně pro menší provozy. "Hell tuto změnu vítá, protože chrání zdraví spotřebitele. Její provedení mohlo být lépe načasováno a zorganizováno," dodal Míka.

Zejména kvůli zákazu dvou základních barevných pigmentů modrá 15 a zelená 7, který začne platit od začátku příštího roku, někteří majitelé tetovacích studií v Evropě před dvěma lety odeslali petici Evropskému parlamentu. Jeden z autorů petice Erich Mähnert podle agentury APA tvrdí, že nové zařízení se v podstatě rovná "zákazu povolání" tatéra.

 

Právě se děje

Další zprávy