Cesty bez karantény i pravidla pro cizince. Vyjednejte dohody, žádají vládu cestovky

ČTK ČTK
24. 4. 2020 16:14
Vláda by měla cestovnímu ruchu nyní pomoci vyjednáním dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy. Měla by docílit toho, aby Češi mohli cestovat bez povinnosti karantény a pro cizince byla stanovena jasná pravidla, jak se v ČR mají chovat a pohybovat. V první vlně dvoustranných dohod by mohlo být Chorvatsko, Slovensko, Bulharsko, Slovinsko a Maďarsko.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Návrh v pátek zveřejnil místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK) Jan Papež. Projekt dvoustranných dohod představila asociace minulý týden.

Velmi pozitivní ohlasy jsou podle Papeže od Chorvatska, Černé Hory, Slovinska, Slovenska, Rakouska, Německa a Maďarska. Uzavření dohod bude u každé země podle něj trochu jiné, ale u některých by to mohla být otázka týdnů. Otazník zatím visí nad Rakouskem, které bylo koronavirem zasaženo poměrně silně, ale podle Papeže země zvládá situaci dostat pod kontrolu velmi rychle.

Papež doufá, že by se dohody mohlo podařit uzavřít také s Řeckem, Bulharskem a třeba Kanárskými ostrovy. "Ostrovy obecně jsou na tom z hlediska nákazy lépe než kontinentální země," řekl.

Důležité je domluvit se tak, aby Češi mohli do vybraných zemí jezdit bez velkých restrikcí, třeba jen s testováním na covid-19.

"Vláda nás ve své podstatě hodila přes palubu a doufáme, že teď je ten čas, kdy vláda může téměř bez výdajů pomoci, aby se ten náš byznys dostal zpátky do normálu a zároveň doufáme, že nám pak pomůže zpět ty měsíce, které máme úplně zavřeno, nám je pomůže nějakým způsobem vyřešit," řekl dále Papež.

Vláda od pátku umožnila Čechům volný pohyb. Po návratu je nutné dodrdžet dvoutýdenní karanténu, nebo se prokázat negativním testem na koronavirus.

Podle informací ČTK některé cestovní kanceláře uvažují o tom, že by klientům umožnily testování. Podle Papeže to samozřejmě záleží na každé cestovní kanceláři. Podle něj by bylo velmi složité získat komerčně test před cestou, natož v jiné zemi, kde s testy nemají tak dobré zkušenosti jako ČR.

Současná krize by mohla mít také vliv na ceny zájezdů. Podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové to ale není snadné odhadovat. "Na začátku krize měly být zájezdy levnější kvůli nevyužitým ubytovacím kapacitám. Uvidíme, jak to bude s letenkami," řekla.

Přes možnost volného pohybu ministerstvo zahraničních věcí nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech. Lidem, kteří se rozhodnou odjet do ciziny, doporučuje ověřit na ambasádě daného státu, jaké podmínky platí pro vstup do země a pobyt v ní.

 

Právě se děje

Další zprávy