"Řiďte se pravidly, ať se zase nevidíme on-line." Řada podniků nová opatření uvítala

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 1. 11. 2021 15:25
Hospodští a restauratéři musí od pondělí kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Rozhodla o tom vláda kvůli rychle stoupajícímu počtu nakažených koronavirem. Řada podniků na sociálních sítích vyzvala zákazníky, aby nařízení respektovali, a přispěli tak ke zvládnutí epidemie. Některé z nich také informaci o povinné kontrole vyvěsily u vstupu.
Servírka restaurace v centru Brna kontroluje zákaznici doklad o bezinfekčnosti, snímek z 1. listopadu 2021.
Servírka restaurace v centru Brna kontroluje zákaznici doklad o bezinfekčnosti, snímek z 1. listopadu 2021. | Foto: ČTK

"Od zítřka vás zkontrolujeme. Chceme totiž, aby v našich restauracích bylo bezpečno," informovala v neděli na svých facebookových stránkách síť restaurací a kaváren Ambiente, která zákazníkům děkuje, že budou nařízení respektovat.

Z pražských podniků k hostům podobně promluvila třeba restaurace Dno Pytle, síť kaváren Mamacoffee nebo Žižkavárna. "Je pro nás důležité zdraví jak vaše, tak naše, budeme se proto i u nás v kavárně řídit současnými opatřeními a doufáme, že nám zachováte přízeň," stojí například na Facebooku podniku Žižkavárna.

Síť kaváren Mamacoffee žádala o víkendu na Facebooku zákazníky o spolupráci a odpovědnost. "Od zítřka začínají ve všech kavárnách platit nová pravidla. Jsou velice jednoduchá a mají logicky podpořit to, abychom se nemuseli opět vidět jen on-line. Abychom mohli pracovat v kavárnách a vy mohli k nám chodit a nepotkávali se jen u okýnek," píše se dále v příspěvku.

Také podle zjištění ČTK personál pražských podniků potvrzení o bezinfekčnosti pečlivě kontroluje. Některé podniky informaci o tom, že musí vyžadovat doklad o očkování, prodělání nemoci nebo testu, vyvěsily u vstupu. Zákazníci o novém opatření vědí, s prokazováním zpravidla nemají problém.

Všechny hosty od pondělního rána kontrolovali například v kavárně Cafedu v blízkosti Národního muzea, personál při objednávce požádal o předložení příslušného potvrzení. Sdělení o opatření je také vystaveno v kavárně. "Nařízení se týká konzumace na místě, proto informaci nemáme hned u dveří, ale až u vstupu do části určené k sezení," řekl majitel kavárny Adam Pejsar.

Tím, že je Cafedu bez obsluhy u stolu, vyžadování opatření podle něj možná mírně prodlouží dobu odbavení. "Neposilovali jsme kvůli tomu personál. Ten všeobecně v gastronomii chybí a ani nemáme prostředky, abychom mohli další takovou sílu zaplatit," uvedl dále.

Za první zhruba dvě hodiny provozu žádný z hostů podle Pejsara neměl problém se dokladem prokázat. Zatím je podle něj těžké odhadovat, zda se opatření projeví v návštěvnosti. Klientelu ale podle něj tvoří mladí lidé, studenti vysokých škol, u kterých nepředpokládá komplikace. Naopak si myslí, že se hosté budou nyní cítit více bezpečně.

Potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo testu vyžadovala také obsluha v kavárně Costa Coffee v obchodním centru Quadrio na Národní třídě. Zákazníci, včetně cizinců, se prokazovali. Většina stolků v kavárně byla ráno zaplněna.

Doklad při objednávce na místě žádal i personál kavárny Starbucks na Jungmannově náměstí. Pracovnici bylo ale očividně nepříjemné se potvrzení dožadovat a omlouvala se za to.

Podniky by od tohoto pondělí neměly obsloužit nikoho, kdo není očkovaný proti covidu-19, toto onemocnění v posledním půlroce prokazatelně neprodělal, případně nemá platný negativní test na koronavirus. Bezinfekčnost mohou hosté prokázat také tím, že na místě podstoupí samotest. O povinnosti personálu kontrolovat hosty rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO).

Někteří provozovatelé se ale vůči opatření ozvali. Vadí jim, že stát podle nich odpovědnost za šíření epidemie přenáší na majitele gastroslužeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

Zástupci iniciativy Chcípl PES, která se později změnila na politické hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, v pondělí na tiskové konferenci uvedli, že kontroly nebude dodržovat zhruba 400 restaurací. Podle nich by šlo o diskriminaci zákazníků na základě zdravotního stavu. Kvůli omezování svobod svolává hnutí demonstraci na 17. listopadu od 15:00 na pražské Staroměstské náměstí. Podle mluvčího České obchodní inspekce (ČOI) Jiřího Frölicha o diskriminaci nejde. 

 

Právě se děje

Další zprávy