Válka recyklátorů elektroodpadu má svá rukojmí. Zbavit se Samsungu může být problém

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
5. 8. 2020 6:15
Od 1. srpna se v Česku zkomplikovala situace s odběrem vysloužilých televizí či monitorů firmy Samsung. Společnost Asekol, která zajišťuje likvidaci elektroodpadu ze sběrných dvorů, Svazu měst a obcí oznámila, že elektroniku této značky již od daného data nebude odebírat a odvážet. Její úlohu má převzít konkurenční firma REMA Systém, která tvrdí, že elektro zatím bude odvážet i bezesmluvně.
Elektroodpad
Elektroodpad | Foto: Asekol

Asekol se s korejským výrobcem elektroniky Samsung od letošního ledna po patnácti letech nedohodl na pokračování kontraktu. Společnost tak sběr od té doby prováděla vzhledem k neexistující smlouvě na své náklady. Na konci července pak oznámila, že s tím končí. 

"Spotřebiče Samsung jsme půl roku sbírali na vlastní náklady, převážně kvůli možnému ekologickému dopadu na města a obce. Dostali jsme se ale na tak vysoké množství odpadu, které už nejsme schopni financovat z našich zdrojů," oznámil na konci minulého měsíce předseda představenstva Asekolu Jan Vrba.

Odběr a odvoz má převzít konkurenční společnost REMA Systém, která má sice od letoška se Samsungem exkluzivní smlouvu, s většinou sběrných dvorů se ale dosud nedohodla.

Podle předsedy představenstva této firmy Davida Beneše podnik už loni v prosinci obce upozornil, že současná situace může nastat a že je připraven zapojit se do jejich obecních systémů místo Asekolu. Letos v dubnu pak firma podle Beneše obeslala všechna města a obce s přímou nabídkou spolupráce.

Mluvčí nového partnera Samsungu Pavlína Sporková pro on-line deník Aktuálně.cz uvedla, že potom, co konkurenční Asekol na konci července oznámil konec svozů, se firmě začali ozývat sami starostové. "S těmi, kteří mají zájem s REMA spolupracovat, kooperujeme společně tak, aby jakákoli značka elektrozařízení byla i nadále z obecních sběrných míst, kam jsou občané zvyklí nejen tento druh odpadu již desetiletí nosit, kontinuálně svážena," sdělila Sporková.

Podle ní se tak pro obyvatele od 1. srpna nic nezměnilo. Lidé se mohou chovat stejně, jako se chovali doteď, a dál se elektroodpadu této značky zbavit ve sběrných dvorech, stačí ho tam jen dovézt. 

"Hned od začátku jsme deklarovali, že v obcích, kde budeme operativně a rychle svážet elektro bezesmluvně, na tyto svozy budou později aplikovány stejně výhodné obchodní podmínky z následně uzavřené smlouvy, které jsou pro obce v platnosti již od 1. srpna 2020," doplnila Sporková.

Stejné tvrzení zaznívalo na konci července i od mluvčího Samsungu Davida Sahuly. "Dosloužilé spotřebiče značky Samsung bude možno bez potíží odevzdat v široké síti sběrných míst. REMA Systém nás také ujistil v tom, že je připraven okamžitě uzavřít smlouvu o sběrném místě s jakýmkoliv subjektem, u kterého společnost Asekol přestane svážet produkty Samsung," sdělil tehdy Sahula.

Ten také nyní popřel vyjádření firmy Asekol, že tento rok odvážela a recyklovala elektrozařízení Samsung na své náklady. "Od Samsungu, respektive spotřebitelů dostala recyklační poplatek za každý kus prodaný až do konce roku 2019 a logicky většina spotřebitelů nevyhazuje půl roku staré spotřebiče," uvedl pro Aktuálně.cz Sahula.

Sahula Aktuálně.cz taktéž upřesnil, že změna smluvního partnera pro sběr se týká veškerých výrobků firmy, tedy i mobilů, mrazniček či praček. Asekol v oznámení o ukončení svozů však hovoří pouze o televizích a monitorech. Ty totiž patří k druhům odpadů s nejvyššími náklady na recyklaci. Firma Asekol na dotazy Aktuálně.cz do uzávěrky neodpověděla.

Zákazník má podle evropských pravidel na bezplatnou likvidaci elektrospotřebiče nárok. V ceně všech výrobků je totiž již zahrnutý recyklační poplatek. Výrobce elektra pak následně tento poplatek zašle kolektivnímu systému (tedy právě Asekolu či společnosti REMA) jako kompenzaci za náklady se sběrem jeho elektroodpadu. 

Šokující, zní ze Svazu měst a obcí

Nastalou situaci kritizuje Svaz měst a obcí. Podle jeho výkonné ředitelky Radky Vladykové je naprosto šokující, že společnost, která má již půl roku zajišťovat zpětný odběr dosloužilé elektroniky pro Samsung, ještě nezačala uzavírat smlouvy se sběrnými dvory.

"Bohužel ti, kteří jsou stávající situací nejvíc dotčeni, jsou občané a vedení obcí," uvedla Vladyková, podle které svaz dostal informaci od Asekolu, že již nebude od 1. srpna odebírat o odvážet elektroniku korejské značky, teprve 23. července. 

Řešení patové situace by měla nabídnout schůzka mezi Svazem obcí a měst, Samsungem a oběma firmami, která má podle mluvčí SMO Alexandry Kockové proběhnout tento čtvrtek. "Očekáváme, že se účastníci zasedání shodnou ve prospěch občanů na dalším postupu, který bude ideální pro obyvatele a potažmo i obce," uvedla pro Aktuálně.cz Kocková. 

Kocková nemá informaci, že by obce teď hromadně přecházely k firmě REMA a uzavíraly s ní smlouvu, zatím tak podle ní učinily jen některé z nich.

Vznik nového kontraktu se sběrným dvorem si navíc vyžádá řádově měsíce. Dohodu s novým kolektivním systémem totiž většinou musí schválit rada města a zastupitelstvo. Sporková k tomu doplnila, že je výhradně na rozhodnutí obce, s kým bude spolupracovat. 

Podle statistik se z celosvětového množství vysloužilých elektrospotřebičů každoročně podaří recyklovat pouhých 20 procent. Až 40 milionů tun jich skončí na skládkách, je spáleno nebo se stane předmětem nezákonného obchodování.

Video: Recyklace shozením ze srázu. Pobaveného muže úřady donutily lednici znovu vytáhnout

Recyklace shozením ze srázu. Pobaveného muže úřady donutily lednici znovu vytáhnout | Video: @AUGC_Comunica
 

Právě se děje

Další zprávy