Spolana zůstává největším znečišťovatelem. Skleníkové plyny má na svědomí hlavně ČEZ

ČTK ČTK
15. 10. 2020 12:28
U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Neratovická Spolana byla loni už pošesté největším znečišťovatelem, pokud jde o vypouštění látek poškozujících zdraví.
Spolana Neratovice
Spolana Neratovice | Foto: ČTK

"Zaznamenali jsme u většiny skupin látek pokles až na výjimky, kterými jsou například emise rtuti. U elektrárny Chvaletice došlo k mnohonásobnému navýšení emisí rtuti oproti roku 2018. Elektrárny možná vypouštěly rtuti více, než hlásily, a tím, že nyní žádají o výjimky pro emisní limity na rtuť, se musí podívat i znovu na to, jak rtuť vykazují, a došlo tedy k navýšení vykazovaných emisí," poznamenal na čtvrteční on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík. 

Stát by podle něj měl elektrárny více regulovat a tlačit je ke snižování těchto emisí. Za chvaletickou elektrárnou skončily elektrárny Počerady a Prunéřov. 

Rakovinotvorných či potenciálně rakovinotvorných látek znovu s náskokem vypustila nejvíce Spolana Neratovice, podle Petrlíka hlavně kvůli emisím trichloretylenu. "Spolana je bohužel i pošesté tím největším znečišťovatelem, co se týče látek poškozujících lidské zdraví. Látky vypouští v souvislosti buďto s přípravou materiálu pro výrobu plastů, anebo dokonce s výrobou plastů, což je v případě Spolany PVC (polyvinylchlorid)," řekl Petrlík.

Podle něj mělo ministerstvo životního prostředí příležitost třeba zakázat jednorázové obaly z PVC v nedávno dokončené legislativě, ale neučinilo tak.

Reprotoxických látek poškozujících u lidí rozmnožovací systém vypustila nejvíce společnost DEZA, která spadá pod koncern Agrofert. Co se skleníkových plynů týče, opět žebříček ovládla společnost ČEZ a její elektrárny Prunéřov, Počerady a Tušimice v Ústeckém kraji.

Video: V Číně černají od sazí ovce. Znečištění řeší země zavíráním dolů

V Číně černají od sazí ovce. Znečištění řeší země zavíráním dolů | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy