ArcelorMittal Ostrava loni zvýšil zisk na 3,2 miliardy, pomohl prodej podílů v dceřiných firmách

ČTK ČTK
13. 8. 2018 11:48
V provozní oblasti loni podnik vytvořil ztrátu 2,6 miliardy korun.
V Ostravě se ročně vytaví přes dva miliony tun surového železa. Podívejte se, jak z něj vyrábí ocel
V Ostravě se ročně vytaví přes dva miliony tun surového železa. Podívejte se, jak z něj vyrábí ocel | Foto: Aktuálně.cz

Ostrava - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) dosáhla v roce 2017 čistého zisku 3,2 miliardy korun. Ve srovnání s rokem 2016 to bylo o 1,9 miliardy korun více. Nárůst, který představuje 146 procent, pozitivně ovlivnila finanční oblast. Dnes to řekla mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

"Finanční výsledek za rok 2017 byl ve výši 5,3 miliardy korun, což je o 4,2 miliardy více než v roce 2016. Důvodem nárůstu jsou vyšší finanční výnosy plynoucí zejména z prodeje podílů v dceřiných společnostech ArcelorMittal Tubular Products Ostrava a ArcelorMittal Tubular Products Karviná mateřské společnosti," uvedla mluvčí. Z dceřiných se tak staly sesterské firmy.

V provozní oblasti loni podnik vytvořil ztrátu 2,6 miliardy korun. Podle mluvčí byla jejím důvodem nižší výroba, která byla ovlivněna investicemi, plánovanými opravami několika zásadních výrobních zařízení a nižšími maržemi. "Loni společnost vyrobila 1,8 milionu tun tekuté oceli, 1,1 milionu tun mokrého koksu a 1,6 milionu tun surového železa," řekla Černá.

Akciová společnost ArcelorMittal Ostrava patří do skupiny ArcelorMittal. Vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. AMO i s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců.

V současné době ArcelorMittal svou ostravskou firmu prodává. Skupina totiž kupuje italskou huť Ilva, která je největší evropskou ocelárnou, a kvůli zachování hospodářské soutěže se proto musí v Evropě několika podniků zbavit. Podle médií jsou dva zájemci: britská British Steel a indická Liberty Steel.

Skupina ArcelorMittal se k počtu zájemců ani jejich jménům nevyjadřuje. To kritizují odboráři, kteří žádají více informací o prodeji a záruky budoucího fungování podniku.

 

Právě se děje

Další zprávy