Apple přiznal chybu v aplikaci FaceTime. "Štěnice" tajně poslouchala, co lidé dělají

ČTK ČTK
29. 1. 2019 9:26
Technologická společnost Apple v pondělí uvedla, že koncem týdne vydá upgrade softwaru aplikace pro videohovory FaceTime. Měl by odstranit "štěnici" v dosavadním programu, která volajícímu umožňuje poslouchat zvuk z telefonů, na něž zrovna volá. Jejich majitelé přitom ani nemusí videohovor přijmout, neboť software si sám zapne mikrofon, napsala agentura Reuters.
Foto: Reuters

Odposlouchávání se samo ukončí poté, kdy majitel nechá svůj telefon příliš dlouho zvonit. Pokud se ale volaný rozhodne nepřijmout videohovor pomocí tlačítka, začne se do zařízení volajícího přenášet dokonce i obrazový záznam.

Škodlivý kód je uložen v části programu obsluhující skupinové videohovory. Apple s touto funkcí přišel loni v létě, veřejnosti byla nabídnuta na konci října. "Jsme si problému vědomi a vytvořili jsme opravenou verzi, která bude vydána koncem týdne," uvedl mluvčí Applu v prohlášení.

Problém se týká operačního systému iOS verze 12.1 a vyšší. Na sociálních sítích probíhají diskuse o tom, že nejlepší obranou je vypnout celou aplikaci FaceTime.

Odhalení softwarové chyby se shoduje s datem Národního dne soukromí ve Spojených státech, který přitom vyhlásil sám šéf Applu Tim Cook s cílem přijmout komplexní legislativní reformu v oblasti ochrany dat uživatelů. "Nebezpečí jsou skutečná a důsledky příliš vážné," řekl tehdy Cook.

Firma propagující zabezpečení dat také nedávno přišla s billboardem na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas, kde byl uveden slogan: "Cokoliv se stane ve vašem iPhonu, zůstane ve vašem iPhonu."

 

Právě se děje

Další zprávy