Apple představil iPhone X. Očekávaná novinka umí rozeznat obličej uživatele, na zádech má sklo

Otakar Schön
Aktualizováno 12. 9. 2017 23:03
Americká společnost Apple v úterý představila nové produkty. Je mezi nimi iPhone X, který nemá dosud charakteristické domovské tlačítko a je s pomocí kamer schopen rozeznat obličej uživatele. Mezi skloňovanými novinkami je také nová verze hodinek Apple Watch a vylepšená televize Apple TV. Akce v kalifornském sídlu Apple přesto působila rozpačitým dojmem, píše Otakar Schön.
Nový displej, schopnost rozeznávat obličeje a voděodolnost. Tyto a další inovace nabízí nový iPhone X, který představila americká společnost Apple. | Video: Asociated Press

Cupertino - Od žádné akce Applu se nečekalo tolik. První představení nových produktů v novém sídle kalifornské společnosti ale bylo rozpačité. Podle očekávání Apple ukázal trojici nových iPhonů, skutečných překvapení ale bylo minimum.

Nejlépe vybavený telefon od Applu má poprvé v historii displej bez rámečků a využívá technologii OLED. Vnitřní výbavou se téměř neliší od levnějších iPhonů 8 a 8 Plus, které si zachovaly tvary předchozích tří generací, ale na zádech mají místo hliníku sklo. Výměna materiálu umožní nové telefony nabíjet bezdrátově, položením na podložku.

Největší změnou u iPhonu X je odstranění čtečky otisků prstů spojené s tlačítkem Home. Nový iPhone místo toho vsadí na ovládání prostřednictvím dotykových gest.

Čtečku otisků pak má nahradit systém FaceID, který vytváří 3D obraz obličeje tak, jak naznačily úniky informací. Potvrdila se také cena modelu X. V Česku se bude prodávat verze s menším úložištěm za 29 990 korun. Varianta se 256GB úložištěm přijde na 35 tisíc korun.

Vedle nových telefonů Apple ukázal také třetí generaci Apple Watch, novou verzi televizního set-top-boxu AppleTV 4K s podporou UltraHD a HDR videa.

Budoucnost podle Applu

Tim Cook si představení iPhonu X nechal jako "ještě jednu věc" na konec, ale nedá se jím nezačít. Od nového telefonu se čekalo posunutí celé firmy kupředu po třech letech se stejným designem a jen opatrnými meziročními změnami. A to se Applu povedlo, přestože se prezentace nepovedla úplně dokonale.

Apple představuje iPhone X
Apple představuje iPhone X | Foto: Reuters

Hlavním prvkem nového iPhonu je OLED displej, který vyplňuje téměř celou přední plochu telefonu. Displej dodávaný Samsungem má na horní straně vykrojení pro kamerky a senzory, jinak jde o nejnovější generaci OLED panelu s vysokým jasem a podporou technologie HDR.

Podle technických specifikací však panel v telefonech od Applu nabídne nižší maximální jas - 625 nitů, což je v podstatě polovina maximálního jasu Galaxy Note 8 od Samsungu. To ale může být rozhodnutí spojené s úsporou baterie, nikoliv technologický rozdíl.

Apple k panelu přidal také své technologie - systém 3D Touch a True Tone. První slouží k ovládání telefonu větším tlakem na displej, druhá upravuje vyvážení barev podle okolního osvětlení.

Záda telefonu jsou skleněná, Apple nabídne bílou a černou variantu. Obě mají černou přední stranu, která splývá se samotným displejem. iPhone X má dvojitý fotoaparát, oba objektivy přitom mají optickou stabilizaci, podobně jako Galaxy Note 8 od Samsungu.

Apple se pochlubil novým snímačem, který zpracuje o 83 procent více světla a měl by tak ještě lépe fotit ve špatných světelných podmínkách, i když má slabší světelnost než nejlepší konkurence.

Telefon pohání nová generace procesoru s označením A11 Bionic. Tento čip má šest procesorových jader a díky tomu aplikacím, které to využijí, nabídne až o 70 procent více výkonu. Ve standardním provozu je o čtvrtinu rychlejší než loňské čipy. Výkonnější je také nový grafický čip, který si Apple vyvinul sám.

Telefonu chybí čtečka otisků prstů. Jde o kompromis, když se Applu stejně jako Samsungu nepodařilo integrovat čtečku otisků přímo do displeje. Apple kvůli tomu vyvinul nový systém rozpoznávání obličeje uživatele, který by měl být spolehlivější než snímače duhovky, které používá Samsung.

Proti TouchID je ale nový systém pomalejší a navzdory přesvědčování od Applu méně praktický a pohodlný. Ostatně první pokus odemknout telefon pohledem v rámci prezentace skončil neúspěchem.

iPhone X zatím nejde objednat, Apple to umožní až 22. října.

iPhony pro masy

Model X bude dostupný až v listopadu a je nutné počítat s omezenou dostupností. Apple plánuje prodat několikanásobně vyšší množství telefonů iPhone 8 a iPhone 8 Plus.

Obyčejnější iPhony mají většinu vnitřní výbavy shodnou s iPhonem X - stejný procesor, lepší fotoaparáty se stejným rozlišením jako loni. Apple telefonům s LCD obrazovkou přidal také technologii True Tone a stereo zvuk.

Phil Schiller z Applu představuje iPhone 8.
Phil Schiller z Applu představuje iPhone 8. | Foto: Reuters

Největším viditelným rozdílem proti loňským modelům představují skleněná záda, tvary a velikost telefonů jsou de facto stejné. K návratu sluchátkového konektoru nedošlo, místo toho Apple pokračuje v "bezdrátové revoluci". V balení s telefonem ale místo bezdrátové nabíječky bude klasická.

Apple plánuje prodávat nabíječku, která si poradí i s novými hodinkami Apple Watch Series 3 a sluchátky AirPods s novou nabíjecí krabičkou. Datum zahájení prodeje ale firma neuvedla.

Apple však trochu schoval zásadní zlepšení spojené s nabíjením - iPhony 8 a X konečně nabídnou rychlé nabíjení. Zatím nevíme, jak rychlé bude, ale i obdoba Qualcomm QuickCharge 2.0 bude pro majitele iPhonů velké zlepšení.

Apple několikrát použil slovní spojení "mikroskopicky vodotěsný", podle specifikací se ale proti loňským modelům nic nezměnilo, Apple stále uvádí IP67, tedy o stupeň nižší, než má největší konkurent z Koreje.

Nové telefony získají také nové funkce spojené s iOS 11. Jde primárně o vylepšení práce s fotografiemi a videem. Portrétní režim u iPhone 8 Plus a iPhone X bude upravovat osvětlení scény díky prostorovým datům ze dvojice senzorů. iPhone X to zvládne i u selfie kamerky.

Zásadní změny se ale týkají spíše ovládání iPhonu X bez domácího tlačítka než reálné využitelnosti telefonů.

Bylo pro mě určité zklamání, že uniklo spoustu informací předem. Je ale zajímavé sledovat, jak Apple své produkty prodává a představuje, říká Mára. | Video: DVTV, Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy