iPhone za tisícovku měsíčně a bez úroků. Propad Applu v Číně mají zastavit půjčky

ČTK ČTK
22. 2. 2019 9:38
Americká technologická společnost Apple se dohodla s čínským internetovým platebním gigantem Ant Financial Services a několika tamními bankami, že budou na prodej jeho chytrých telefonů nabízet bezúročné půjčky. Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších trhů, prodej přístrojů iPhone je tam ale slabší vzhledem ke zpomalování hospodářského růstu a spolu s tím i spotřebitelských výdajů. Uvedla to v pátek agentura Reuters.
Představení nových výrobků od Applu.
Představení nových výrobků od Applu. | Foto: Reuters

Na svém čínském webu Apple propaguje nový systém, podle něhož mohou zákazníci platit za iPhone XR částku 271 jüanů měsíčně (911 korun) a za iPhone XS pak 362 jüanů (1220 korun). Starší modely vyjdou levněji.

Uživatelé, kteří si od Applu koupí výrobky v minimální hodnotě čtyř tisíc jüanů (13 500 korun, pak dosáhnou na bezúročnou půjčku, kterou musejí uhradit za tři, šest, devět, 12 nebo 24 měsíců. Modely telefonů XR a XS s interní pamětí 64 GB se prodávají za 6499 a 8699 jüanů (21 850 a 29 250 korun).

Odbyt přístrojů iPhone v Číně se podle výpočtů analytiků v loňském posledním čtvrtletí meziročně snížil asi o pětinu na 11,8 milionu. Podle konzultační společnosti IDC jsou na vině příliš vysoko nastavené ceny iPhonů a nedostatečné inovace přístrojů, které se omezují pouze na vnější vzhled.

Apple sám už čísla o prodeji smartphonů ve svých čtvrtletních výkazech nezveřejňuje. Zůstává nicméně jedinou zahraniční firmou, která na největším trhu s chytrými telefony na světě drží krok s domácími rivaly, tedy s čínskými výrobci.

 

Právě se děje

Další zprávy