Apple nakupuje vlastní akcie, využil poklesu ceny

ČTK ČTK
7. 2. 2014 9:17
Apple od konce ledna nakoupil zpět své akcie za 14 miliard USD
Tim Cook.
Tim Cook. | Foto: Reuters

New York - Americký technologický gigant Apple od konce ledna nakoupil zpět své akcie v hodnotě 14 miliard dolarů (přes 280 miliard korun). Reagoval tak na pokles jejich ceny po neuspokojivých čtvrtletních výsledcích. Uvedl to generální ředitel společnosti Tim Cook v rozhovoru pro list Wall Street Journal.

Výsledky Applu zveřejněné koncem ledna ukázaly, že prodej telefonů iPhone v posledních třech měsících loňského roku zaostal za očekáváním analytiků. Akcie Applu den po zveřejnění výsledků oslabily o osm procent.

Cook uvedl, že firma Apple byla reakcí investorů překvapena a rozhodla se využít příležitosti k nákupu svých akcií. Dodal, že za posledních 12 měsíců již společnost nakoupila vlastní akcie za více než 40 miliard dolarů. "Znamená to, že sázíme na Apple. Znamená to, že skutečně věříme v to, co děláme a plánujeme dělat," prohlásil Cook.

Kroky společnosti jsou podle agentury Reuters součástí plánu, který počítá s nákupem vlastních akcií za celkem 60 miliard dolarů. Firmu Apple v poslední době tlačí k větším nákupům vlastních akcií známý americký investor Carl Icahn. Ten koncem minulého měsíce oznámil, že nakoupil další akcie Applu za půl miliardy dolarů. Hodnota jeho podílu v podniku tak překročila čtyři miliardy dolarů.

Akcionáři Applu budou koncem tohoto měsíce podle listu Financial Times hlasovat o Icahnově návrhu na rozšíření programu nákupu dluhopisů o dalších 50 miliard dolarů. Vedení Applu akcionářům doporučilo, aby hlasovali proti návrhu, protože podnik si podle nich potřebuje udržet finanční flexibilitu.

 

Právě se děje

Další zprávy