Apple potvrdil nákup Beats za tři miliardy dolarů

ČTK ČTK
29. 5. 2014 8:06
Pro Apple je nákup společnosti Beats Electronics, která se proslavila výrobou designových sluchátek, největší akvizicí v historii.
Foto: Reuters

San Francisco - Americký technologický gigant Apple koupí za tři miliardy dolarů (přes 60 miliard korun) společnost Beats Electronics, která vyrábí sluchátka a provozuje internetovou hudební službu.

Oznámil to v noci na dnešek Apple, pro který je transakce největší akvizicí v historii. O možném převzetí společnosti Beats již před několika týdny informovala média.

Pod křídla Applu se v rámci akvizice dostanou spoluzakladatelé firmy Beats, rapper Dr. Dre a hudební producent Jimmy Iovine. Apple zaplatí za Beats 2,6 miliardy dolarů v hotovosti a 400 milionů v akciích.

Apple iPhone
Apple iPhone | Foto: Reuters

Generální ředitel Applu Tim Cook uvedl, že akvizice firmě umožní "pokračovat ve vytváření těch nejinovativnějších hudebních produktů a služeb na světě".

Iovine a Dr. Dre se stanou důležitými vedoucími pracovníky v hudební divizi Applu. "Známe je strašně dlouho. Mají velmi vzácné schopnosti," prohlásil Cook.

Společnost Beats vznikla v roce 2008 a letos spustila streamingovou hudební službu. Apple provozuje největší světovou službu pro stahování hudby iTunes. Firma si chce vedoucí pozici v digitální hudbě udržet a doufá, že akvizice zvýší její prestiž u mladší části populace, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy