Apple bude číst emoce z obličejů. Koupil firmu, jejíž technologie zajímá třeba i lékaře

ČTK ČTK
8. 1. 2016 10:33
Apple koupil mladou společnost Emotient, která využívá umělou inteligenci k rozeznávání emocí z výrazů ve tváři. Zatím není zřejmé, co bude výrobce telefonů iPhone s technologií dělat. Apple ale o tento obor vyjadřoval zájem i v minulosti.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

New York - Přední americký výrobce elektroniky Apple koupil mladou společnost Emotient, která využívá umělou inteligenci k rozeznávání emocí z výrazů ve tváři. Informuje o tom list The Wall Street Journal, kterému informace potvrdila mluvčí firmy.

Technologie společnosti Emotient dosud využívali především zadavatelé reklamy, kteří pomocí ní zjišťovali reakce diváků na reklamu. Technologii vyzkoušeli také lékaři, kteří tak chtěli odhalit známky bolesti u pacientů, kteří se sami nedokážou vyjadřovat. Maloobchodníci pak technologii využívali ke sledování výrazů v obličeji u zákazníků procházejících uličkami obchodů.

Podle The Wall Street Journal není zatím zřejmé, co bude výrobce telefonů iPhone s technologií dělat. Apple ale o tento obor vyjadřoval zájem i v minulosti. V roce 2014 popsal v patentové přihlášce systém, který by na základě různých klíčů, včetně výrazů v obličeji, rozpoznával náladu. Loni na podzim Apple potvrdil převzetí mladé firmy VocalIQ zabývající se umělou inteligencí, která chce zdokonalit, jak počítače rozumějí lidské řeči.

Společnost Emotient vznikla v roce 2012, sídlo má v kalifornském San Diegu. O finančních podmínkách transakce se článek v amerických novinách nezmiňuje.

List Financial Times podotkl, že umělá inteligence se mezi firmami v Silicon Valley těší velké pozornosti. Například zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se tento týden nechal slyšet, že chce letos vytvořit jednoduchého asistenta s umělou inteligencí, který by mu pomáhal v práci i s chodem domácnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy