V Angole našli růžový diamant, váží 170 karátů. Je největší svého druhu za stovky let

ČTK ČTK
27. 7. 2022 15:44
V Angole našli růžový diamant o hmotnosti 170 karátů. Jde o největší drahokam tohoto druhu, jaký se vytěžil za posledních 300 let. Ve středu o tom informovala agentura AP. Kámen dostal název Lulo Rose, a to podle dolu, kde ho horníci vytěžili. Uvedla to australská společnost Lucapa Diamond Company, která důl vlastní. V dole Lulo už se v minulosti vytěžily diamanty mimořádné kvality.
Růžový diamant Lulo Rose o hmotnosti 170 karátů, který vytěžili v angolském dole.
Růžový diamant Lulo Rose o hmotnosti 170 karátů, který vytěžili v angolském dole. | Foto: ČTK

Růžový drahokam je pátý největší, jaký se v dole našel. Podle společnosti Lucapa z něj pochází 27 diamantů o hmotnosti nejméně 100 karátů.

Kámen Lulo Rose bude prodávat angolská obchodní společnost Sodiam, která se zabývá obchodováním s diamanty. Angolské doly se řadí k deseti největším producentům diamantů.

Nalezený růžový diamant je sice velký, ale našly se už čiré diamanty o mnohem vyšší hmotnosti. Největším z nich je bezbarvý diamant Cullinan pocházející z Jihoafrické republiky. Vytěžen byl v roce 1905 a vážil 3106 karátů.

Britský král Eduard VII., který diamant získal, ho nechal rozdělit na několik kusů a vybrousit. Největší část - Cullinan I - vážila 530,4 karátu a byla vsazena do panovnického žezla. Druhá část - Cullinan II - je v britské královské koruně.

 

Právě se děje

Další zprávy